Animation och visualisering - Estetiska programmet

För dig som vill få spetskompetens inom animation och visualisering med möjlighet att utveckla din kreativitet inom två- och tredimensionell bild. Det är en unik spetsutbildning med riksintag. Programmet är högskoleförberedande.

En person arbetar med en ritplatta.
Foto: Hanna Maxstad.

En utbildning för framtidens jobb

Här lär du dig att förmedla olika sorters budskap genom animationer i både stillbild och rörlig bild. Utbildningen är högskoleförberedande och du kombinerar kurser inom animation med kärnämneskurser. Efter utbildningen kan du studera till exempelvis Art Director, webbdesigner eller illustratör.

Du får ytterligare behörighet i matematik, entreprenörskap och företagande vilket förbereder dig för vidare studier även utanför det estetiska området.

Behovet av kunskaper inom två- och tredimensionell animation ökar i samhället, samtidigt som nya användningsområden öppnar vägar för nya yrken inom reklam, design och digital kommunikation. Animation och visualisering används också allt mer inom industri, medicin och underhållning.

I dag finns animationer överallt, inte bara i tecknad film. Hela tiden animeras bilder framför våra ögon. På webben, i mobilappar och i presentationer. Det här är kompetens som efterfrågas", säger läraren Lars Halvarsson.

Våra studios och verktyg

På Animation och visualisering erbjuder vi moderna, kreativa miljöer med professionellt utrustad tv-, foto- och animationsstudio, den senaste tekniken med ritplattor och personliga laptops samt erfarna och engagerade lärare.

Se en rundtur av skolan, där våra lokaler ingår. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gästföreläsare kommer till oss och berättar om sitt yrke och hur de tänker när de arbetar. Estetiska programmet arbetar med skarpa case i samverkan med lokala företag, utställningar, mässor och tidningar. Det ger dig viktig erfarenhet i hur arbetslivet fungerar.

Spetsutbildning

Animation och visualisering är en riksrekryterande spetsutbildning, vilket innebär att elever från hela Sverige har möjlighet att söka utbildningen. Riksrekryterande utbildningar är godkända av Skolverket och anses vara nationellt angelägna – färdigheterna är efterfrågade.

Samarbete med Mälardalens universitet

På spetsutbildningar ges eleverna möjlighet att testa studier på eftergymnasial nivå. Inriktningen Animation och visualisering på Duveholmsgymnasiet har ett samarbete med Mälardalens universitet och utbildningen Informativ illustration – informationsdesign Länk till annan webbplats. vilket ger en naturlig koppling till vidare studier. Vi gör studiebesök på Mälardalens universitet och har utbyte med elever och lärare.

Utbildningen bedrivs i nära kontakt med närings­livet samt privata och offentliga organisationer.

Vill du ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning behöver du planera dina studier. Prata gärna med vår studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.

Till Animation och visualisering söker du via både betyg och arbetsprover.


Kurser och programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Engelska 5 & 6, Historia 1b & 2b - kultur, Idrott och hälsa 1, Matematik 1b, Naturkunskap 1b, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1b, Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 & 3.

Programgemensamma kurser: Estetisk kommunikation 1, Konstarterna och samhället.

Inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer, t.ex. Animation 1,
2 & specialisering, Matematik 2b, Designmodeller samt Grafisk illustration.

 

Utbildingsplan

I utbildningsplanen kan du se vilka kurser du får läsa i programmet. Du kan också se i vilken årskurs du som elev läser kurserna.

Utbildningsplanen kan komma att ändras.

Inriktningar och yrkesutgångar erbjuds i mån av plats och vid tillräckligt många sökande. Betygsurval kan behövas vid fler sökande än platser. Kontakta studie- och yrkesvägledare om du har frågor om det.

 

Utbildningsplan animation och visualisering

Poäng

ÅK1

ÅK2

ÅK3

 

 

 

 

 

Gymnasiegemensamma ämnen

 

 

 

 

Engelska 5

100

100

 

 

Engelska 6

100

 

100

 

Historia 1b

100

100

 

 

Historia 2b - kultur

100

100

 

 

Idrott och hälsa 1

100

50

50

 

Matematik 1b

100

100

 

 

Naturkunskap 1b

100

100

 

 

Religionskunskap 1

50

 

50

 

Samhällskunskap 1b

100

100

 

 

Svenska 1 / Svenska som andra språk 1

100

100

 

 

Svenska 2 / Svenska som andra språk 2

100

 

100

 

Svenska 3 / Svenska som andra språk 3

100

 

 

100

 

 

 

 

 

Programgemensamma ämnen

 

 

 

 

Estetisk kommunikation

100

 

 

100

Konstarterna och samhället

50

 

 

50

 

 

 

 

 

Programfördjupning - Skolans val

 

 

 

 

Animation - specialisering

100

 

 

100

Animation 1

100

100

 

 

Animation 2

100

 

100

 

Designmodeller

100

 

100

 

Entreprenörskap

100

 

 

100

Fotografisk bild 1

100

100

 

 

Grafisk Illustration

100

100

 

 

Matematik 2b

100

 

100

 

Utställningsdesign

100

 

 

100

 

 

 

 

 

Individuellt val

200

 

100

100

 

 

 

 

 

Gymnasiearbete

100

 

 

100

 

 

 

 

 

Totalt

2500

 

 

 

Att söka till Animation och visualisering

Från mitten av januari till mitten av februari kan du går i årskurs 9 göra ditt gymnasieval.

Alla som söker till programmet ska skicka in ett färdighetsprov. Du kan läsa mer om det i fliken här nedanför.

Elever från Katrineholm, Flen och Vingåker

Elever från Katrineholms, Flens eller Vingåkers kommuner ansöker i vår webbtjänst. För att göra en ansökan loggar eleven in med sina personliga inloggningsuppgifter. Elever som går på en grundskola i Katrineholms kommun tilldelas inloggningsuppgifter från respektive skolas studie- och yrkesvägledare. Här kan du läsa mer om ansökan och antagning.

Du som inte kan ansöka via webben ansöker via en blankett. Glöm inte att du också måste bifoga dina slutbetyg från årskurs 9. För att beställa en blankett, kontakta bildningsförvaltningen på telefonnummer 0150-568 70 eller 0150-572 22.

Elever från andra kommuner än Katrineholm, Flen och Vingåker

Elever från andra kommuner än Katrineholm, Flen och Vingåker måste kontakta Gymnasieantagningen i sin hemkommun för att söka Animation och visualisering.

Elevens hemkommun ansvarar därefter för att skicka varje ansökan vidare till oss. De flesta kommuner tar emot ansökningar till och med den 15 februari, lokala avvikelser kan förekomma.

Kontakta din hemkommuns antagningskansli för mer information och för att söka Animation och visualisering på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm.

Kurskod

I ansökningen kan du behöva fylla i uppgifter om kurskod och kommunkod. Ange följande koder för Animation och visualisering.

Kurskod: ESANIVS
Kommunkod: 0483

Ändra din ansökan

Det är möjligt att göra ändringar i en gymnasieansökan även efter att ansökningstjänsten har stängt. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.


Till Animation och Visualisering söker du både med betyg och arbetsprover. De poäng du får på arbetsproverna läggs till ditt övriga meritvärde från grundskolan.

Så räknas poängen

Betygsskalan är A till F, där A = 20 poäng, B =17,5, C = 15, D = 12,5, E =10 och F = 0 poäng.

Ett A på samtliga tre arbetsprover ger 20×16 = 320 poäng.
Poängen multipliceras med 16 för att arbetsproverna ska väga lika mycket som betyget du får från grundskolan.

 


Tre arbetsprover

Personligt brev
Beskriv dig själv, dina intressen och vad som lockar mest med att gå Animation och visualisering. Texten behöver inte vara lång; en halv till en textsida med 12 punkters text. Kom ihåg att skriva namn, postadress, mailadress och telefonnummer!

Storyboard
Gör en storyboard med titeln ”På väg hem hittade jag ett paket”.
Din storyboard ska bestå av 5-10 bilder. Instruktioner och exempel på hur du gör kan du se i filmen här ovanför. En storyboardmall kan du hitta här. Högerklicka på bilden och välja spara som för att spara den på din dator.

Visualisera
Fotografera ditt boende. Skapa sen en bild av hur du skulle vilja att det såg ut. Du kan göra det antingen digitalt eller analogt.

  • Analogt: teckna, måla, skissa eller bygg en enkel modell av hur du vill att det ska se ut. Fotografera resultatet och skicka in tillsammans med bilden på hur du bor nu.
  • Digitalt: visualisera hur ditt boende skulle se ut. Du kan använda valfri programvara i din dator eller ritplatta, t ex Minecraft, Adobe Sketch, Google Sketchup, Sketchbook, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator eller liknande.

Gör en, gärna flera skärmdumpar under arbetets gång, så vi ser hur du tänkt när du jobbat.

Skicka in den färdiga bilden och skärmdumparna tillsammans med bilden på hur du bor nu.

Alla dina färdighetsprover samlar du ihop och skickar till oss.

Mejl: syv@katrineholm.se

Eller som brev:

Estetiska programmet
Animation och visualisering
Västgötagatan 37
64180 Katrineholm

Lycka till!

Här du läsa om vad som gäller kring inackorderingstillägg och resetillägg för dig som behöver pendla eller flytta till Katrineholm för att gå utbildningen.

Resor och resetillägg

Elever som reser inom länet
Hemkommunen är skyldig att betala buss- eller tågkort. Ansökan om detta görs hos din hemkommun.

Elever som reser över länsgränsen
Hemkommunen är skyldig att betala resetillägg för elev som pendlar. Resetillägget söks hos hemkommunen och är minst 1480 kronor i månaden, summan varierar beroende på avstånd. Prata med din hemkommun för mer information om exakt summa.

Inackorderingstillägg

Inackorderingstillägg är ett ekonomiskt stöd till gymnasieelever som behöver bo inackorderade under terminerna. Stödet gäller kostnader för boende, fördyrat uppehälle samt resor till och från hemmet. Prata med din hemkommun för mer information om vilka regler som gäller för dig.

Studiebidrag

Elever på spetsutbildningar får studiebidrag på samma vis som om eleven hade studerat i hemkommunen. Skolan ansvarar för att rapportera till CSN så att eleverna får studiebidrag.

Extra bidrag

CSN kan bevilja extra bidrag för familjer med en inkomst på lägre än 125 000 kronor före skatt mellan den 1 juli och den 30 juni. Kontakta med CSN för mer information.

Frågor?

Har du frågor? Kontakta studie- och yrkesvägledare Thereze Jacobsson Siverskog på thereze.j.siverskog@katrineholm.se eller på telefonnummer 0150-578 98.

Efter din examen är du väl förberedd för studier på universitet och högskola.

Eleverna på Animation och visualisering får en bred högskolebehörighet och kan studera vidare till exempelvis art director, illustratör, grafisk formgivare, speldesigner, journalist eller kommunikatör.

Ytterligare behörighet i exempelvis entreprenörskap och matematik gör att du blir behörig till studier inom andra områden än media, reklam och kommunikation.

Som elev på Animation och visualisering får du chansen att testa på studier på eftergymnasial nivå. Vi samarbetar med utbildningen Informativ illustration – informationsdesign på Mälardalens universitet. Gör studiebesök, byt erfarenheter och inspireras av lärare och elever på Mälardalens universitet.

Exempel på möjliga eftergymnasiala utbildningar:

Information illustration Länk till annan webbplats. på Mälardalens universitet

Grafisk design och kommunikation Länk till annan webbplats. på Linköpings universitet (studieort Norrköping)

Utbildningar vid Hyper Island Länk till annan webbplats. i Karlskrona

Utbildningar vid Berghs School of Communication Länk till annan webbplats. i Stockholm

Häng med en skoldag på gymnasiet – redan i årskurs nio. Upptäck lektionssalarna, vår professionella tv-studio och följ med eleverna under rasterna.

För att du ska få en känsla för hur en vanlig dag på våra estetiska utbildningar går till är du varmt välkommen att göra studiebesök hos oss. Upptäck animations- eller tv-studion, matsalen och ställ frågor till elever och lärare.

Kontakta studie- och yrkesvägledare Jenny Palm på på adressen jenny.palm@katrineholm.se för att boka in ditt studiebesök.