Ekonomiprogrammet

För dig som vill arbeta med entreprenörskap, samhälle och juridik. Du tränar dig i att lösa de problem som företag ställs inför. Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program.

Elever umgås tillsammans i korridoren och ler mot varandra.
Foto: Hanna Maxstad

Här fördjupar du dig inom välkända ämnen, som matematik, svenska, engelska och samhällskunskap. Du läser även nya spännande kurser inom ekonomi och juridik som förbereder dig inför framtiden.

På Ekonomiprogrammet gäller frihet under ansvar vilket passar mig perfekt. Man blir självständig och lär sig ta stort ansvar”, säger Alexander, elev på Ekonomiprogrammet.

Efter tre år på Ekonomiprogrammet har du en bred högskoleförberedande utbildning som ger dig frihet att välja många passande vidareutbildningar. Troligen har du även ett diplom från Ung Företagsamhet med i betygskuvertet som ett bevis på din entreprenörsanda.

Ekonomiprogrammet har mycket goda kontakter med ungefär ett 30-tal olika företag i regionen. Vi jobbar mycket med Ungt Företagande (UF) som ger eleverna en chans att starta egna företag under gymnasietiden.

Ekonomiprogrammet på Lindengymnasiet har mycket goda kontakter med ett 30-tal olika företag i regionen, säger Fredrik, lärare på Ekonomiprogrammet. Eleverna samarbetar med dem under projekt i så kallat verklighetsbaserat lärande och ibland kommer de till oss och föreläser. Det kan vara till exempel, banker, fastighetsmäklare, advokat- eller revisionsbyråer, hotell eller olika industriföretag. Några av företagen är också aktiva i vårt programråd som träffas regelbundet för informationsutbyte och med ambitionen att skapa fler möjligheter för företag och elever att mötas”.
Elever med datorer som pratar och ler.

På Lindengymnasiet erbjuds de två nationella inriktningarna som Ekonomiprogrammet omfattar.

Inriktning ekonomi

Väljer du den ekonomiska inriktningen läser du mer ekonomiska kurser och kan utbilda dig till Diplomerad Gymnasieekonom. Detta diplom är ett bevis på att du bedrivit din ekonomutbildning på en certifierad och kvalitetssäkrad skola och har kunskaper och färdigheter som gör dig både anställningsbar till bra jobb eller antagningsbar till högre utbildningar inom juridik eller ekonomi. Exempel på yrkesområden är anställning eller ledarskap inom affärsverksamhet av olika slag, eget företagande eller offentlig verksamhet.

Här kan du läsa inriktningens timplan Pdf, 98.2 kB.. Timplanen är preliminär och kan ändras.

Inriktning juridik

Väljer du den juridiska inriktningen läser du mer juridik, psykologi och filosofi. Du kommer då att fördjupa dig inom rättsväsendets betydelse i samhället. Du får kunskaper om våra grundlagar och EU-rätten. Du får god träning i att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

Exempel på yrken kan vara jurist, advokat, kriminolog, polis, åklagare eller socionom.Båda inriktningarna ger efter viss komplettering möjligheter att söka samma eftergymnasiala utbildningar.

Här kan du se inriktningens timplan. Pdf, 77.2 kB. Timplanen är preliminär och kan ändras.

Gymnasiegemensamma kurser: Engelska 5 & 6, Historia 1b, Idrott och hälsa 1, Matematik 1b, Matematik 2b, Naturkunskap 1b, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1b & 2, Svenska/svenska som andraspråk 1, 2 & 3.

Programgemensamma kurser: Företagsekonomi 1, Privatjuridik, Moderna språk, Psykologi 1.

600 poäng inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer.

Programblad

Våra programblad är praktiska A4 som du själv kan ladda ner till din dator eller skriva ut om du vill. De innehåller kortfattad information om programmet.

Programblad Ekonomiprogrammet Pdf, 118.8 kB.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Ekonomiprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Jenny Palm
Telefon: 0150-577 38
Mejl: jenny.palm@katrineholm.se