/

Publicerad:

Forskningsprojekt ska minska och mäta matsvinnet på Nyhemsskolan

Under tre veckor i april och maj månad kommer ett forskningsprojekt med fokus på hållbarhet och matsvinn att genomföras på Nyhemsskolan. Elever, lärare och måltidspersonal får då chansen att vara forskningsassistenter och samtidigt bidra till en bättre miljö.

Forskningsprojektet med stöd av Energimyndigheten pågår 27 april - 15 maj och är ett samarbete mellan Katrineholms kommun, forskare från KTH, högskolan i Dalarna och den ideella organisationen Vetenskap och Allmänhet samt Consupedia, som är initiativtagare och koordinator för projektet.

Projektet heter Svinnkollen och genomförs i hela Sverige. Nyhemsskolan är en av de två skolorna som valts ut som projektets fokusskolor. Det innebär att elever, lärare och måltidsorganisation involveras i forskningen och tar del av resultat på ett mer ingående sätt.
— Om vi pratar om det och vet var maten kommer ifrån kanske vi inte slänger lika mycket, säger eleven Fahria och får medhåll av Linnea och Albin som också är elever på Nyhemsskolan:
— Vi tycker att det är viktigt att inte kasta mat och vi tror det är möjligt att minska matsvinnet.

Albin, Fahria och Linnea var med när forskare, lärare och måltidspersonal träffades under en workshop inför projektet.
— Det här känns väldigt spännande och jag tror att vi kan göra skillnad. Dels handlar det om att vi får med elever, lärare och föräldrar på den här utmaningen. Sen behöver jag och våra kockar i Nyhemsskolans restaurang tillsammans arbeta med recept och det matsvinn som sker under tillagningen, säger Frida Sandberg som är måltidsutvecklare i Katrineholms kommun.

Projektet startar 27 april och pågår i tre veckor. Under den här perioden kommer matsvinn att mätas klassvis. Tillsammans med elever och lärare kommer måltidsorganisationen i samarbete med forskarna att sätta extra fokus på miljö, hållbarhet och var maten kommer ifrån.

Vill du veta mer?
Hör av dig till Frida Sandberg som är måltidsutvecklare:
Mejl: frida.sandberg@katrineholm.se
Telefon: 0150- 572 23

Camilla Wiström, avdelningschef service- och teknikförvaltningen
Mejl: camilla.wistrom@katrineholm.se
Telefon: 0150-572 81