/

Publicerad:

Klipp häcken rätt i sommar

Visst är det en härlig tid när det är sommar och det växer och frodas. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Då finns det risk att buskar, träd och växter både på och utanför din tomt växer för högt och skymmer sikten för den som går, cyklar eller åker bil och de kan därför bli en trafikfara. Hjälp oss istället att öka trafiksäkerheten. Här kommer tips på hur du klipper din häck på rätt sätt.

Artikelns innehåll som video:

Öka trafiksäkerheten

Hjälp oss att öka trafiksäkerheten. För att förbättra sikt, framkomlighet, och underlätta gatuunderhållet, uppmanar vi alla fastighetsägare att beskära träd, buskar och häckar. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret för att minska olycksriskerna och att sikten är god.

Höjd på häck och fri höjd över gång-, cykel- och körbana

Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.

  • Häcken bör inte vara högre än 80 centimeter över gatunivån.
  • Över en gångbana ska den fria höjden vara minst 2,5 meter.
  • Över en cykelbana ska den fria höjden vara minst 3,2 meter.
  • Över en körbana ska den fria höjden vara mins 4,6 meter.  

Detaljer och skisser

Läs gärna vår handbok i hur du klipper häcken rätt Pdf, 15.1 MB.

Felanmäl till oss

Om du har behov av att uppmärksamma oss på exempelvis höga häckar, skadegörelse eller något annat är du välkommen att ringa på telefon 0150-571 69 eller använda vår app Felanmälan Katrineholm som du hittar i din app-butik. Med din hjälp kan vi snabbt åtgärda eventuella fel. Du kan även använda vår e-tjänst för felanmälan Öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Telefon: 0150-570 00

Öppettider: måndag till fredag klockan 8-16. Lunchstängt klockan 12-13.
Tillgänglighet: tillgänglighet för besökare

Observera att vi endast tar emot bokade besök. Övriga besök hänvisar vi till Kontaktcenter på Djulögatan 31B i Katrineholm.