/

Publicerad:

Målarfärg = farligt avfall. Tre tips till dig med överbliven målarfärg

Just nu är det många som både målar och bygger om hemma. Alla har dock inte koll på att målarfärg räknas som farligt avfall. Här kommer därför en film från Avfall Sverige med tre tips för dig med överbliven målarfärg och hur du tar hand om den på bästa sätt.

Tre tips till dig med överbliven målarfärg

 1. Återanvänd: istället för att slänga målarfärgen direkt - kolla med någon vän eller bekant om de också vill måla om.
 2. Gör ingen skada! Om ingen du känner är intresserad - se då till att målarfärgen inte spolas ned i avloppet.
 3. Sortera rätt: sortera målarfärgen som farligt avfall och lämna in det på Vika återvinningscentral Länk till annan webbplats. i Katrineholm.

Så här rengör du dina penslar på bästa hållbara sätt

 1. När du har målat klart är det dags att ge dina penslar och roller en ordentlig rengöring. Skrapa först av så mycket färg som du kan ner i färgburken.

 2. Om du har använt en vattenburen färg kan du kan du helt enkelt blötlägga dina penslar eller din roller i varmt vatten tillsammans med lite diskmedel i ungefär två timmar. Skölj och torka dem med en ren trasa och förvara dem på ett torrt ställe för framtida användning.

  TIPS! Har du också funderat över vad hålet i penseln är till för? Häng upp penslarna på en spik där de kan torka i lugn och ro tills du är redo för ditt nästa måleriprojekt.
 3. Vattnet och behållaren som du har rengjort dina penslar i lämnar du in till Vika återvinningscentral Länk till annan webbplats. som kan ta emot farligt avfall. Men det viktgaste att komma ihåg är att du inte ska hälla ut din penseltvätt i avloppet!

 4. Har du använt lösningsburna färger? Häll en liten mängd lösningsmedel (finns i ditt lokala byggvaruhus) i en liten burk och rengör penseln mot burkens sidor för att komma åt ordentligt. Blötlägg den ungefär i två timmar och torka den med en ren trasa och förvara den på ett torrt ställe för framtida användning.

 5. Häll aldrig lösningsmedel i vasken. När du har rengjort dina penslar sätter du ett lock på burken och låter dem stå i 24 timmar. När färgen har sjunkit till botten kan du hälla tillbaka resten av lösningsmedlet i flaskan för framtida användning.

 6. Låt färgen torka i burken innan du slänger den som farligt avfall.

 7. Försök att använda en så liten burk som möjligt för att inte använda mer lösningsmedel än nödvändigt – vår planet kommer att tacka dig!

Har du inte målat klart?

Doppa penslarna i lite färg, svep in dina penslar och roller i plastfolie eller lägg dem i en lufttät plastpåse. Förslut kring skaften med maskeringstejp och förvara i ett torrt rum i upp till två dagar.

Katrineholms kommuns kemikaliearbete

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en giftfri miljö år 2020. Katrineholms kommun har tagit fram en kemikalieplan för hur vi ska göra Katrineholm till en giftfri kommun. Kemikalieplanen klubbades i kommunfullmäktige den 18 september 2017.

Här kan du läsa mer om kommunens kemikaliearbete.

Kontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Telefon: 0150-570 00

Öppettider: måndag till fredag klockan 8-16. Lunchstängt klockan 12-13.
Tillgänglighet: tillgänglighet för besökare

Observera att vi endast tar emot bokade besök. Övriga besök hänvisar vi till Kontaktcenter på Djulögatan 31B i Katrineholm.