/

Publicerad:

Var rädd om blåsippan!

Visste du att blåsippan är fridlyst? Det betyder att du får plocka enstaka exemplar men du får inte riva eller gräva upp den, plocka för försäljning och du ska verkligen inte trampa på den.

Blåsippa. Foto: Josefin Lundin

Vi har fått in flera rapporter om att det är många blåsippor som far illa i vår kommun. Bland annat så är de just nu extra utsatta vid Gatstuberg där vi fått information om att de slits de upp med rötterna, grävs upp eller blir söndertrampade. Det är helt okej att titta och plocka några enstaka exemplar men det är inte okej att förstöra.

Det är förbjudet att:

  • Gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna.
  • Plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

Vi har med anledning av detta lanserat en kampanj i sociala medier för att sprida information om fridlysningen och hoppas att det ska öka medvetenheten om blåsippan.

Roliga fakta om vår fridlysta art:

  • Enstaka exemplar av blåsippan kan faktiskt bli så gamla som 100 år.
  • Blåsippans vetenskapliga namn är Hepatica nobilis.
  • Blåsippan är inte bara blå utan kan även vara lilaröd, rosa eller vit.

Hjälp oss att sprida information om fridlysningen! Tipsa gärna dina vänner och familj om hur vi tillsammans ska agera runt vår favorit-blomma så att alla exemplar får bli 100 år.

Läs mer om blåsippan och andra fridlysta arter på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats.. Källa för fakta om blåsippan: Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.