/

Publicerad:

Hjälp oss spara på vattnet!

Hur använder du ditt dricksvatten? Med små knep kan du spara på vattnet och hjälpa till att vara rädd om en av våra viktigaste naturresurser.

Två vuxenhänder och ett barns hand leker med vatten
Foto: Hanna Maxstad

Många av oss får idag vårt vatten i kranen från det allmänna vattnet, det som tidigare kallades kommunalt vatten. Det är en livsviktig naturresurs som vi måste vara rädda om. Använder vi bara dricksvatten till mat, dryck och hygien kan vi göra stor skillnad.

Gör skillnad i sommar!

Att vara extra rädda om dricksvattnet är särskilt viktigt på sommaren. Under de varma sommarmånaderna är risken att vi använder för mycket vatten. Det används till exempel till att vattna trädgårdar, fylla pooler eller extra många duschar när det är varmt.

- Vatten är inte en obegränsad resurs och hur mycket nederbörd vi kommer att få vet vi
inte, därför agerar vi förebyggande för att undvika brist på dricksvatten, och hoppas
alla vill vara en del i att ”värna vattnet”, säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland Vatten Länk till annan webbplats..

Under sommaren driver Sörmland Vatten kampanjen "Hur räddar du ditt dricksvatten?" där de delar flera tips på vad du kan göra för att göra skillnad. På Sörmland Vattens facebooksida Länk till annan webbplats. hittar du alla tips du behöver för att rädda dricksvattnet.

Några snabba tips:

  • Vi måste alla hjälpas åt för att hålla nere produktionen av dricksvatten, tänk på att vattna med regnvatten i stället för kranvatten.
  • Vattna på dygnets sena timmar, inte på dagen när solen står som högst då dunstar vattnet.
  • Vattna aldrig med vattenspridare!

Hur funkar det i Katrineholms kommun?

Här i Katrineholm bevattnar vi de allra flesta blomsterfat och planteringar med bil och vattentank med vatten som hämtas i Djulösjön. Delar som vattnas med allmänt vatten är tidsinställt till nattetid (inget vatten dunstar då bort).

I det här arbetet bidrar vi till följande mål i Agenda 2030:

  • Rent vatten och sanitet
Det här är en del i vårt arbete med hållbarhet.
Mål 6 rent vatten och sanitet