/

Publicerad:

Ny utbildning på Campus Viadidakt ska utmana bristen på lärare i fritidshem

Bristen på utbildade lärare i fritidshem är stor. Därför har Linköpings universitet i samarbete med Campus Viadidakt i Katrineholm/Vingåker startat en ny utbildning där redan yrkesverksamma ska kunna kombinera jobb med studier.

Ung flicka ritar

Foto: Hanna Maxstad

En utmaning kring utbildning av personal som redan arbetar i skola och fritidshem är att när de vidareutbildar sig blir bristen på personal större. Det nya grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem är ett försök att komma till rätta med problemet. Därför är utbildningen anpassad för att studenterna ska kunna kombinera arbete med studier.

Katrineholm är utbildningsort

Utbildningen kommer att hållas i Campus Viadidakts lokaler i Kullbergska huset i Katrineholm. För de studenter som har blivit antagna till utbildningen blir första skoldagen nu på fredag.

- Viadidaktnämnden är mycket imponerad att förvaltningen har fått tillstånd en helt ny utbildning av grundlärare med inriktning mot fritidshem. Det är det första i sitt slag som vi kan genomföra på hemmaplan och intresset har varit mycket stort, säger Gunilla Magnusson (S) ordförande i viadidaktnämnden, en gemensam nämnd för Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Mer är bara lärarutbildning

Förutom den nya lärarutbildningen startar även Campus Viadidakt sju yrkeshögskoleutbildningar i höst, alltifrån solenergiprojektör och datacentertekniker till specialistundersköterska inom psykiatri. Campus Viadidakt finns i både Katrineholm och Vingåker och som högskolestudent kan man fritt använda lokaler, teknik och utrustning alla dagar i veckan.

Presskontakt

Gunilla E Magnusson (S)
Ordförande i viadidaktnämnden
070-625 03 20
gunilla.magnusson@katrineholm.se