- Startsida
- Kommun & demokrati
- Trygghet & säkerhet
- Trygghetspunkter
Kommunens trygghetspunkter
En trygghetspunkt är en plats där du vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan få aktuell information, enklare sjukvård, krisstöd, vila och enklare förtäring.
Runt om i kommunen finns fastigheter som kan fungera som trygghetspunkter vid kriser och katastrofer. Beslutet att aktivera en eller flera trygghetspunkter tas av kommunens krisledningsgrupp.
I händelse av svår samhällsstörning kan kommunen öppna upp någon, några eller alla sina 13 Trygghetspunkter. En svår samhällsstörning kan vara långvarigt elavbrott, omfattande bränder, översvämning men också höjd beredskap och i yttersta fall, krig. Utvecklingen av kommunens Trygghetspunkter sker nu för fullt både vad gäller teknisk förmåga såväl som bemanning.
På Trygghetspunkten kan du få information och komma i kontakt med kommunens centrala ledning om vanliga kanaler inte fungerar. Där finns reservström och värme men också hygienutrymmen och en del andra funktioner som kan bli aktuella vid en svårare samhällsstörning. Trygghetspunkten är också den plats där kommunen kommer att ställa upp nödvatten om det skulle behövas men det kan också finnas fler platser beroende på situation. Skulle det bli aktuellt med storskalig evakuering är det från Trygghetspunkten transporterna sker.
Trygghetspunkterna är vanligtvis några av kommunens idrottshallar och var din närmaste Trygghetspunkt finns kan du se på kartan som du hittar här Länk till annan webbplats. under Risk och beredskap. Det är klokt att känna till var din närmaste Trygghetspunkt finns om du skulle behöva besöka den.
Trygghetspunkterna öppnas och ställs i ordning om de behöver användas och information om att de öppnats kommer att komma ut via kommunens digitala kanaler om dessa fungerar och i annat fall via Viktigt meddelande till allmänheten som du kan höra via Sveriges Radio P4 om kommunens VMA-tutor (Hesa Fredrik) drar igång.
Anslag vid Trygghetspunkterna om att de är öppna och under vilka tider samt vilka funktioner som finns där kommer att sättas upp när de öppnas.
Trygghetspunkterna är en del av kommunens civila försvar såväl som en resurs vid fredstida kriser.
Bemanning av Trygghetspunkter
I händelse av en svår samhällsstörning kommer kommunen att vara ansträngd. För att förstärka kommunens resurser vid en svår samhällsstörning kommer Trygghetspunkterna att bemannas med personal från de frivilliga försvarsorganisationerna. Andra resurser förstärker vid behov och möjlighet från kommunen, regionen, räddningstjänsten, polis mfl.
Här kan du som inte har en pågående krigsplacering, är mellan 18 och 60 år och bosatt i Sverige (ibland krav på svenskt medborgarskap) göra en insats genom att gå med i en Frivillig Försvarsorganisation och skaffa dig utbildning för att verka på en Trygghetspunkt!
Det pågår rekrytering till dessa befattningar sedan den 28 september 2023.
Här hittar du länkar till de Frivilliga försvarsorganisationer som kommunen idag har en överenskommelse om bemanning av Trygghetspunkter med:
Civilförsvarsförbundet (civil.se)
Svenska Lottakåren (svenskalottakaren.se)
Frivilliga Radioorganisationen (fro.se)
Bilkåren (bilkaren.se)
Frivilliga Automobilkåren (fak.se)
Svenska Blå Stjärnan (svenskablastjarnan.se)
Vad finns på en trygghetspunkt?
Vid en trygghetspunkt kan, beroende på typen av händelse och omfattning, besökare få:
- aktuell information
- krisstöd
- vila
- enklare sjukvård
- servering av lättare mat och dryck
- hjälp med att larma polis, ambulans och räddningstjänst
Trygghetspunkter i Katrineholms kommun (fasta)
- Duveholmsskolan och Duveholmshallen
- Järvenskolan
- Stensättersskolan
- Nyhemsskolan och Nyhemshallen
- Sandbäcksskolan
- Skogsborgsskolan
Trygghetspunkter i kransorterna
- Julita - Idrottshall
- Valla - Idrottshall
- Sköldinge – Idrottshall
- Björkvik – Idrottshall
- Bie - Idrottshall
- Forssjö – Idrottshall
- Strångsjö – Idrottshall