- Startsida
- Kommun och politik
- Så arbetar kommunen
- Folkhälsa och ANDTS
- Psykisk hälsa
Psykisk hälsa
Har du en oro kring din eller någon annans psykiska hälsa? Här har vi listat en del av det stöd du kan söka, både från kommunen och från andra aktörer, samt information om kommande aktiviteter kring ämnet.
Temamånad om psykisk hälsa
10 september - 10 oktober 2024
Vill du lära dig mer om psykiskt välmående, meningsfull tillvaro, få vägledning och tips? Varmt välkommen att ta del av årets program med fokus psykisk hälsa!
I samband med den internationella suicidpreventiva dagen 10 september till världshälsodagen för psykisk hälsa 10 oktober, kommer suicidprevention och psykisk hälsa att uppmärksammas extra i Katrineholm. Syftet är att prata om, öka kunskapen och skapa större medvetenhet och förståelse kring psykisk hälsa.
Månaden bjuder på föreläsningar, aktiviteter, webbinarier samt tips på hur vi med olika verktyg kan må bättre. Alla aktiviteter är gratis.
Programblad 2024 som pdf Pdf, 499.3 kB.
Observera att månaden tjuvstartar med en föreläsning redan den 5 september!
Program
Torsdag 5 september
Drama på jobbet – nej tack!
Tid: 17.30-18.45
Plats: Tallåsaulan
Föranmälan: Nej. Kontakt annica.pettersson@katrineholm.se.
Beskrivning: En del är det synd om, offer för omständigheterna. Andra är starka, ställer alltid upp och hjälper till. Sen finns en tredje sort, som verkar gilla att jävlas med allt och alla. Eller? Gör dig redo för aha-upplevelser, igenkännande leenden och en föreläsning som kan förbättra relationerna i din vardag. Första föreläsningen av två, den andra är den 24 september. Föreläsare är terapeut Sverker Wadstein som i sitt arbete har mött, utbildat och coachat otaliga människor.
Tisdag 10 september
Prova på Qigong
Tid: 12.20-12.50
Plats: Stadsparken
Föranmälan: Nej. Kontakt annica.pettersson@katrineholm.se.
Beskrivning: Kom och prova Qigong. Inga förkunskaper krävs – kom som du är!
Ljusmanifestation
Tid: 19-21
Plats: Strömplan (Hantverkaregatan/Köpmangatan)
Föranmälan: Nej.
Beskrivning: Vi uppmärksammar den suicidpreventiva dagen och tänder ett gravljus för varje person som tagit sitt liv i Sverige under året. På plats finns även representanter från olika verksamheter för stöd och råd.
Torsdag 12 september
Prova på Qigong
Tid: 12.20-12.50
Plats: Sveaparken
Föranmälan: Nej. Kontakt annica.pettersson@katrineholm.se.
Beskrivning: Kom och prova Qigong! Inga förkunskaper krävs – kom som du är!
Stilla kvällsvandring med Friluftsfrämjandet
Tid: 17.30–19
Plats: Parkeringen Krämbolsleden
Föranmälan: Nej. Kontakt Anette Håckerström 0708-83 74 79,
Gerd Rehnberg 073-14 15 477.
Beskrivning: Vandringen kommer att ha ett tema att reflektera kring och vi går delvis i tystnad. Ingen fikapaus men ta gärna med vatten att dricka. Längd cirka fem kilometer. Ta på dig rejäla skor och ”kläder efter väder”.
Föreläsning: Våga fråga!
Tid: 19–20.30
Plats: Digitalt
Föranmälan: Ja, anmäl dig senast den 11 september, gå in på länken suicidezero.se/utbildningar/privatperson/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och scrolla till föreläsningen.
Beskrivning: Suicide Zero bjuder in till en digital föreläsning om hur vi som medmänniskor kan göra skillnad för att minska antalet självmord. Föreläsningen ger dig grundläggande kunskap om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.
Måndag 16 september
Prova-på-vecka på Friskis och Svettis
Plats: Friskis och Svettis, Köpmangatan 1
Föranmälan: Ja, kontakta Friskis och Svettis för bokning på telefon 0150-149 10.
Beskrivning: Att vara aktiv och röra på sig har en mängd positiva effekter, både fysiskt och psykiskt. Friskis och Svettis bjuder därför på en prova-på-vecka. Kom och testa!
Tisdag 17 september
Lunchföreläsning – Bra mat för din hälsa
Tid: 12–12.30
Plats: Hörsalen, Kulturhuset Ängeln
Föranmälan: Nej, men begränsat antal platser, max 80 personer.
Beskrivning: Kom och lyssna på en föreläsning kring bra mat för din hälsa! Föreläsare är dietist Maria Isaksson, Katrineholms kommun.
Onsdag 18 september
Diskussion kring och svar på frågor om psykisk ohälsa
Tid: 9–18
Plats: Kulturhuset Ängeln
Föranmälan: Nej.
Beskrivning: Kom och ställ frågor om psykisk ohälsa! Psykosociala teamet från Vårdcentral Linden finns på plats för att guida dig kring psykisk ohälsa. Från 18 år.
Öppet Hus på Perrongen - INSTÄLLD!
Tid: 18–20
Plats: Perrongen, Lokstallarna, Adress: Östermalmsgatan 2
Föranmälan: Nej
Beskrivning: Öppen scen (Open stage) med ungdomar (och vuxna som vill). Vi bjuder på fika.
Torsdag 19 september
Cykelstadsvandring
Tid: 15–16.30
Plats: Vi utgår från Stortorget i Katrineholm.
Föranmälan: Nej, kom ihåg cykel och hjälm!
Beskrivning: Stadsvandring – historien om Katrineholm.
På cykel följer vi historien om Katrineholm genom att besöka olika platser som haft betydelse för Katrineholms utveckling.
Medborgardialog om anhörigstöd
Tid: 17.30–19.30
Plats: Igelkottens matsal, Hantverkaregatan 24
Föranmälan: Nej
Beskrivning: Välkommen till medborgardialog om anhörigstödet i Katrineholm. Kommunens anhörigstöd presenteras och vi arbetar med diskussionsfrågor i grupper. Politiker medverkar. Vi bjuder på fika.
Livsviktiga snack
Tid: 19–20.30
Plats: Digitalt
Föranmälan: Ja, anmäl dig senast den 18 september, gå in på länken suicidezero.se/utbildningar/privatperson/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och scrolla till föreläsningen.
Beskrivning: Suicide Zero bjuder in till en digital Livsviktiga snack-föreläsning där du får ta del av kunskap och tips om hur du kan rusta ditt barn för livet och skapa närmare relationer längs vägen.
Fredag 20 september
Lyckliga gatorna
Tid: 14 till cirka 16.30
Plats: Samling på Västra skolan
Föranmälan: Nej. Har du frågor ring 0150‑48 82 43, eller mejla till lyckligagatorna@katrineholm.se.
Beskrivning: Lyckliga Gatorna uppmärksammar Allemansrättens dag! Vi träffas klockan 14 på Västra skolan och leker, grillar korv och kör en tipspromenad med tema Skogen. För barn i årskurs F-6.
Lördag 21 september
Testa vandring med Friluftsfrämjandet
Tid: 9–13 eller 9–15
Plats: Samling vid Scoutgården, Stalls Backe.
Föranmälan: Nej, men om du har frågor kan du kontakta:
Anette Håckerström, 070-883 74 79, Tomas Larsson, 070-574 16 07.
Beskrivning: Välkommen att testa på vandring med Friluftsfrämjandet!
Vi samlas vid Scoutgården, Stalls Backe klockan 9.
Du kan välja på två alternativa sträckor; 5–7 kilometer, avslutas senast klockan 13, eller 12–15 kilometer, avslutas senast klockan 15. Utrustning: Rejäla skor/kängor, ”kläder efter väder”, sittunderlag. Tag med vatten och matsäck för 1-2 pauser.
Söndag 22 september
Den läkande skogen!
Tid: 10-13
Plats: Samling vid starten av Krämbolsleden.
Föranmälan: Nej. Om du har frågor, kontakta Katrineholms äventyrsklubb, Jarmo Lithander, telefon 0730-23 80 69, e-post info@aventyrsklubben.se.
Beskrivning: Välkommen till den läkande skogen! Vi samlas kl. 10.00 vid starten av leden vid Krämbol. Vi vandrar ner till Äventyrsklubben och fortsätter sedan till Krämbolstugan där vi intar den egna medhavda matsäcken. Sedan vandrar vi vägen tillbaka till starten. Utrustning: Kläder efter väder. Ta med egen matsäck och dricka. Det finns möjlighet att grilla.
Huller och Buller – busiga trollen och andra lekar i naturen!
Tid: 11–13
Plats: Katrineholms äventyrsklubb, Krämbolsskogen
Föranmälan: Nej. Om du har frågor, kontakta Katrineholms äventyrsklubb, Jarmo Lithander, telefon 0730-23 80 69, e-post info@aventyrsklubben.se.
Beskrivning: Huller och buller – en interaktiv vandring mellan stationer som informerar om allemansrätten. Till slut så räddar du skogen från de busiga trollen! För barn upp till 8 år. Tidsåtgång cirka 20 minuter.
För äldre barn finns det möjlighet att prova på naturbingo, leta efter våra vanligaste svenska djur och prova på hinderbana. Utrustning: kläder efter väder. Ta med egen matsäck och dricka. Det finns möjlighet att grilla.
Tisdag 24 september
Personligt ombud
Tid: 13.30–14.30
Plats: Digitalt
Föranmälan: Ja. För anmälan eller mer information, mejla till e-post personligaombud@katrineholm.se.
Beskrivning: Personligt ombud är ett stöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver hjälp att påverka sin livssituation och kunna blir mer delaktiga i samhället. Ombuden fungerar som stöd i kontakten med t ex myndigheter och vårdgivare som den enskilde behöver ha kontakt med. Vill du veta mer? Välkommen till denna digitala informationsträff.
DU ÄR din jobbarkompis arbetsmiljö!
Tid: 17.30-18.45
Plats: Tallåsaulan
Föranmälan: Nej. För frågor kontakta annica.pettersson@katrineholm.se.
Beskrivning: En föreläsning om hur du genom små förändringar kan leda dig själv och dina jobbarkompisar till ökad arbetsglädje, starkare teamkänsla och en stolthet över ditt viktiga arbete. Föreläsare är terapeut Sverker Wadstein som i sitt arbete har mött, utbildat och coachat otaliga människor.
Lördag 28 september
En ny chans – laga dina kläder
Tid: 11–15
Plats: Diakonicentrum, Kyrkogatan 18
Föranmälan: Nej. Om du har frågor, kontakta diakon Kristina Wallbing, kristina.wallbing@svenskakyrkan.se.
Beskrivning: Workshop med Linda Persson, sömmerska med inriktning återbruk.
Idag finns det tillräckligt med kläder på jorden för att klä hela sex generationer. Ta tillfället i akt att få tips och ideer om hur du lagar och återbrukar dina kläder. För att ge plånboken, kläderna, miljön, planeten och i förlängningen – mänskligheten – ett längre liv. Naturskyddsföreningen har en utställning i lokalen.
Måndag 30 september
Öppet hus på Anhörigcentralen
Tid: 13.30–17
Plats: Anhörigcentralen, Drottninggatan 21
Föranmälan: Nej. Har du frågor, kontakta Anhörigcentralen på 0150-578 60.
Beskrivning: Anhörigcentralen bjuder in till öppet hus där du kan träffa anhörigstödet, personliga ombud, demenssköterskan och aktivitetshandledare.
Onsdag 2 oktober
Mat och Prat – en matlagningsgrupp för män
Tid: 17–18.30
Plats: Nävertorpskyrkan
Föranmälan: Ja. Mejla till anders.lagbo@svenskakyrkan.se.
Beskrivning: Fyra tillfällen med start 2 oktober, max åtta deltagare. Vi lagar mat tillsammans och samtalar om livsfrågor utifrån gruppens egna frågeställningar.
Föreläsning om sorg, väntesorg och vägen vidare
Tid: 18–20
Plats: Anhörigcentralen, Drottninggatan 21
Föranmälan: Nej. För mer information kontakta Anhörigcentralen, 0150-578 60.
Beskrivning: Föredrag med Kristina Wallbing, diakon i Svenska kyrkan, om sorg, väntesorg och vägen vidare. När man har en anhörig som fått besked om obotlig sjukdom kan vi drabbas av sorg i väntan på döden. Hur kan vi hantera det?
Lördag 5 oktober
Pilgrimsvandring tema Klimatet
Tid: 9–14
Plats: Start vid Katrineholms kyrka.
Föranmälan: Ja. För anmälan och info mejla susanne.stromberg@svenskakyrkan.se.
Beskrivning: En pilgrimsvandring där vi får ägna tid åt människans och klimatets mående. Det är en egen reflektion i tystnad men även i samtal med varandra. Vandringen är lättillgänglig och cirka tre kilometer. Du kan vandra med rullator. Ta gärna med matsäck.
Torsdag 10 oktober
Stärk ditt psykologiska immunförsvar!
Tid: 10.30-11.45
Plats: Digitalt
Föranmälan: Ja, anmäl dig senast den 3 oktober via regionsormland.se/stark-ditt-psykologiska-immunforsvar Länk till annan webbplats.. Kontakt sabrin.granath@regionsormland.se.
Beskrivning: Vill du stärka ditt psykologiska immunförsvar?
För att skapa sig ett rikt liv är psykologisk motståndskraft avgörande.
Det handlar om att ta hand om både sin fysiska och psykiska hälsa
genom att bli bättre på att:
• Hantera stress och återhämtning
• Förhålla sig till jobbiga tankar och känslor
• Skapa medveten närvaro och ökad självmedkänsla
• Söka stöd hos andra
Välkommen till en föreläsning som kan vara en början på något nytt i din vardag.
Ljuspromenad - INSTÄLLD!
Tid: 18.30–cirka 20
Plats: Samling i Stadsparken.
Föranmälan: Nej.
Beskrivning: Världshälsodagen för psykisk hälsa. Samling i Stadsparken och sedan vandrar vi till Åsen. Ta med dig en mobil, ljusslinga, ett ljus, en pannlampa eller ficklampa för att lysa upp vägen vi går. Kan vi skapa ett ljuståg tillsammans?
Under hela månaden
Anhörigcentralen – träffpunkt Igelkotten
Datum: 10, 17, 24 september samt 1 och 8 oktober
Tid:14–16
Plats: Anhörigcentralen, Drottninggatan 21
Föranmälan: Nej. För mer information kontakta Anhörigcentralen på telefon 0150‑568 28.
Beskrivning: Gör ett avbrott i vardagen och kom till Träffpunkt Igelkotten!
Träffen vänder sig till dig som har någon form av insats inom äldreomsorgen. Vi har en trevlig stund tillsammans med möjlighet att träffa nya bekantskaper.
Onsdagsträffar på Anhörigcentralen
Datum: 11, 18, 25 september samt 2 och 9 oktober
Tid: 14–16
Plats: Anhörigcentralen, Drottninggatan 21
Föranmälan: Nej
Beskrivning: Social träffpunkt i Anhörigcentralens lokaler för dig som är ensamstående och äldre. Fika serveras till självkostnadspris.
Promenera tillsammans
Datum, tid och plats: Tisdagar och torsdagar klockan 10 från Nävertorpsgården, Blomstervägen 14. Tisdagar klockan 10 från Sandbäcksgården, Sveavägen 42.
Föranmälan: Nej. För info, mejla kristina.wallbing@svenskakyrkan.se.
Mötesplats Gåvorna café och secondhandbutik
Datum: måndag–torsdag
Tid: 11-16
Plats: DiakoniCentrum, Kyrkogatan 18
Föranmälan: Nej, För information vänligen kontakta kristina.wallbing@svenskakyrkan.se.
Beskrivning: En mötesplats för gemenskap. Fika, läs en tidning, spela spel eller lägg pussel.
Kom ihåg att anmäla dig till de programpunkter som kräver föranmälan.
Att må dåligt
Det är vanligt att må dåligt ibland. Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad. Att hålla sunda vanor när det gäller sömn, mat och fysisk aktivitet kan hjälpa. Du kan också behöva prata med någon för att må bättre igen.
Vad kan man göra själv?
Dina känslor påverkas av vad du gör, vilka situationer du befinner dig i, saker som händer i ditt liv och hur du tänker om dig själv. Dessa faktorer går att påverka, om man vill och är beredd att göra medvetna förändringar.
- Försök att acceptera dina känslor
- Prata med någon
- Öva på att vara närvarande i nuet
- Gör meningsfulla aktiviteter som får DIG att må bra
- Styr din uppmärksamhet från dina tankar till aktiviteter du mår bra av
- Ta hand om kroppen genom tillräckligt med vila, sömn och fysisk aktivitet
Läs mer på:
- Vårdguiden Att må dåligt - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats. eller kika närmre på tips på utbildningar och filmer nedan.
Behöver du prata med någon?
Du behöver inte vara ensam med dina tankar.
Behöver du akut hjälp, ring 112
Lokalt
Din kurator på vårdcentralen, i skolan och på ungdomsmottagningen
Mercur, telefonnummer 0150-576 94, Mercur på webben
Anhörigcentralen, telefonnummer 0150-57860, Anhörigcentralen på webben
Familjeteamet, telefonnummer 0150-575 88, Familjeteamet på webben
Ungdomsenheten, telefonnummer 070-283 62 55
Miranda Kvinno- och tjejjour, telefonnummer 0150-780 44
Svenska Kyrkan, präster och diakoner, telefon: 0150-772 00
Relationsvåldsteamet:
För våldsutsatta - 0150-575 26 eller 0150-578 26
För våldsutövare 070-654 72 61
Du kan även mejla till relationsvaldsteamet@katrineholm.se
Mer information hittar du här: Våld i nära relation | Katrineholms kommun Länk till annan webbplats.
Nationellt
Mind för psykisk hälsa Länk till annan webbplats.erbjuder information om olika stödlinjer
Föräldralinjen, telefonnummer 020-85 20 00
BRIS, telefonnummer 166111
Äldrelinjen, telefonnummer 020-22 22 33
Anhöriglinjen, telefonnummer 0200-239500
Vårdguiden, telefonnummer 1177
Självmordslinjen, telefonnummer 90101 eller via deras chatt Länk till annan webbplats.
SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (SPES), telefonnummer 020-181800
Stödlista: Psykisk hälsa i kristid
Via stödlistan: Psykisk hälsa i kristid Länk till annan webbplats. finns råd och länkar till information, tips och stöd för psykisk hälsa i kristid. Stödlistan påbörjades under pandemin och utvecklas löpande med avseende på kriser i Sverige och i vår omvärld, nu senast kriget i Ukraina.
Utbildningar och filmer - se när du vill
Fem huskurer för psykisk hälsa
Visste du att du kan stärka dig själv med enkla knep? Samtliga huskurer baseras på forskning om psykisk hälsa och välmående. Följ med ut i naturen när Katrineholms kommuns hälsoutvecklare Annica Pettersson diskuterar de fem huskurerna för psykisk hälsa tillsammans med Josefin Lundin som är kommunikatör. Du kan också läsa mer om de fem huskurerna på SKR:s sida för uppdrag psykisk hälsa. Länk till annan webbplats.
Suicide Zero - Våga fråga utbildningar
SuicideZero erbjuder kostnadsfria utbildningar Länk till annan webbplats. i Våga Fråga kontinuerligt. Kolla om det finns någon föreläsning som passar dig.
Din psykiska hälsa - Information, tips och råd
Din psykiska hälsa Länk till annan webbplats. samlar information, tips och råd till allmänheten när det gäller psykisk hälsa.
Mind - Vara Nere Länk till annan webbplats.
Vara Nere – Mind Länk till annan webbplats. har tagit fram en baskunskap kring psykisk hälsa som är förpackat på en rad olika sätt. Ett instagramkonto, en kunskapsportal, en ledarutbildning, en podd och studiecirkelmaterial.
Stör döden - Utbildning för skolpersonal
Stör Döden Länk till annan webbplats. är en utbildning för lärare somsyftar till att ge lärare stöd i arbetet med elevernas psykiska hälsa. Genom den digitala utbildningen får lärare med sig nya tankar, kunskap och strategier samt större trygghet i arbetet med elevernas psykiska hälsa.
För alla unga - Utbildning i psykisk hälsa
För alla unga Länk till annan webbplats. är ett utbildningamaterial som utvecklats för högstadiet och är anpassad till ungdomars behov och förutsättningar och som lärare kan använda som en del i undervisningen.
Kunskapsguiden - Om psykisk hälsa
Depression är det vanligaste psykiska hälsoproblemet hos äldre personer. Social gemenskap, fysisk aktivitet och bra matvanor är några faktorer som är viktiga för att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer. Kunskapsguiden har tagit fram material och utbildningar för psykisk hälsa hos äldre personer. Länk till annan webbplats.
Kunskapsguiden har även tagit fram information och filmer för barn och unga Länk till annan webbplats. på flera språk.
Poddar
Här kan du ta del av fyra olika mindfullnessövningar Länk till annan webbplats. med fokus på att hitta lugn och landa i nuet.
Stanna upp i vardagen
Annica Petterson ger dig tips och råd om hur du stannar upp i vardagen - och hur du kan ta ditt andetag till hjälp.
Här hittar du två inspirationsfilmer med tips på paus-övningar du kan göra i vardagen. På jobbet, hemma, på promenaden eller var du vill.
Vill du engagera dig?
SPES (SPES är en förkortning för Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd) och är en rikstäckande ideell organisation som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. Alla som är verksamma i SPES har själva mist någon närstående genom självmord.
Kontaktpersoner i Katrineholm:
Glenn Hellgren, E-post: glenn.hellgren@spes.se
Viveca Olovsson. E-post: viveca.olovsson@spes.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 november 2024