/

Här kan du få stöd och hjälp

Här listar vi våra stödinsatser och andra organisationer som kan hjälpa dig när du mår dåligt.

Relationsvåldsteamet

Har du barn som far illa eller är du ung själv?

Relationsvåldsteamet stöttar barn som bevittnat eller utsätts för våld i familjen eller i sitt förhållande. Oavsett form av kränkning så är det ett brott när någon far illa av en annan persons behandling. Även att se eller höra ens närstående utsättas för våld skadar. Vi erbjuder stöd till de barn som upplevt våld, antingen mot en närstående eller riktat mot barnet självt. Vi erbjuder barn som upplevt våld samtal enligt en modell som kallas TRAPPAN.

Om du oroar dig för att barn i din närhet far illa, hör av dig till mottagningen på
telefon 0150-48 83 00 för att göra en orosanmälan.

Du kan göra orosanmälan via e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Det går även att göra ororsanmälan med blankett. Pdf, 322.2 kB.

 

Kontakt

Mejl: relationsvaldsteamet@katrineholm.se
Telefon: 0150-578 26 eller 0150-575 26
Besök: Västgötagatan 18, Ingång B

Familjestöd

Familjestöd

Socialtjänstens familjestödjare kan hjälpa er med frågor och funderingar kring er familjesituation eller att vara förälder. Här kan ni också få vägledning och hjälp med att kontakta olika myndigheter och annan samhällsinformation. Föräldrar till barn som är 0-12 år kan vända sig hit för stöd och råd. Du kan boka ett samtal via vår e-tjänst Länk till annan webbplats. eller ringa oss på 0150-575 01.

Ungdomar 13-17 år och deras föräldrar kan vända sig till ungdomsteamets öppna intag för stöd och råd. Telefon ungdomsteamet: 070-283 62 55

Orosanmälan

Om du ser eller misstänker att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan. Genom att anmäla din oro till socialtjänsten kan du hjälpa till att möta problem så tidigt som möjligt. Du behöver inte veta säkert om något är fel, det räcker att du har en misstanke eller känner en oro. Det är socialtjänstens uppgift att sedan reda ut situationen och bedöma vilket stöd eller skydd som barnet eventuellt behöver

Om det är akut

Om situationen är akut och det är fara för barnets liv, ska du omedelbart ringa polisen på telefonnummer 112.

Rådgivning om du är osäker

Om du är tveksam till att göra en anmälan kan du alltid ringa och rådgöra med mottagningen på socialtjänsten. Du kan vara anonym, och du behöver inte berätta vem barnet är.

Rådgivning och orosanmälan via telefon

Kontakta oss på telefon 0150-48 83 00 under dessa tider:

Måndag klockan 9-11
Tisdag klockan 13-15
Onsdag klockan 9-11
Torsdag klockan 9-11
Fredag klockan 9-11

Om det är brådskande når du oss även övrig kontorstid via växeln på telefonnummer 0150-570 00.

SOS alarm socialjour efter kontorstid och under helger

Telefonnummer: 112

Jouren finns tillgänglig:

Måndagar–torsdag klockan 16-07.
Fredagar från klockan 16–hela helgen.

Hela helger, inklusive röda dagar, till klockan 07 efterföljande vardag.

Länk till e-tjänst

Orosanmälan vid misstanke eller kännedom om att barn far illa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Denna e-tjänst kan du använda både som privatperson och i tjänsten med anmälningsskyldighet. Om du gör din anmälan som privatperson kan du vara anonym men då bör du inte uppge ditt namn i anmälan. Du kan inte vara anonym om du har anmälningsskyldighet. 

Den här e-tjänsten kräver inte att du loggar in med BankID eller Telia e-legitimation.

En orosanmälan via den här e-tjänsten kommer till socialtjänstens mottagning för barn och unga. Det du skickar in här hanteras enbart under kontorstid. Om du gör en orosanmälan vid en annan tidpunkt än kontorstid kommer vi inte att handlägga den förrän nästkommande arbetsdag.

Anmäl via blankett

Ladda ner och fyll i en blankett. Den finns på samma sida som e-tjänsten, klicka på länken ovan. Skicka sedan blanketten till: Socialförvaltningen, 641 80 Katrineholm.

Anmäl via post

Skicka en skriftlig anmälan till: Katrineholms kommun, Socialförvaltningen, 641 80 Katrineholm.

Socialtjänstens mottagning hanterar orosanmälan under kontorstid varje helgfri måndag – fredag mellan klockan 8-16. Orosanmälan som inkommer till socialtjänstens mottagning efter kontorstid hanteras och handläggs nästkommande vardag.

Vid brådskande och akuta orosanmälningar efter kontorstid vänder man sig till SOS alarm socialjour via telefonnummer 112 (se lite längre upp på sidan).

Andra organisationer som kan hjälpa dig

Det finns även andra som kan hjälpa dig. Här finns en lista på verksamheter som du, eller någon du känner, kan vända dig till för hjälp och stöd. Allt stöd är gratis och de har ofta tystnadsplikt.

Barnens rätt i samhället (Bris)

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och prata med en kurator, eller prata med andra unga i deras forum. Du kan ringa till Bris dygnet runt och det är gratis. Du behöver inte berätta ditt namn om du inte vill det.

Telefonummer: 116 111
Mer information på Bris hemsida Länk till annan webbplats. (länk till en annan webbplats).

Kvinno- och tjejjouren Miranda

På Kvinno- och tjejjouren Miranda förstår vi att alla kvinnor och tjejer som vill söka stöd hos oss har olika behov, därför strävar vi mot att kunna erbjuda stöd på olika sätt och i olika format. Det stöd vi erbjuder är alltid kostnadsfritt, och du kan välja att vara anonym. Miranda har också en chatt.

Telefonnummer: 0150-780 44
Mejl: tjej@jourmiranda.se
Mer information finns på Kvinno- och tjejjouren Mirandas hemsida Länk till annan webbplats.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen tar emot samtal från hela Sverige, dygnet runt. Det är gratis och de erbjuder tolkning på olika språk. Samtalet syns inte på telefonräkningen och du kan vara anonym.

Telefonnummer: 020-50 50 50
Mer information: Kvinnofridslinjens hemsida Länk till annan webbplats.

Transammans

Transammans mottagning vänder sig i första hand till dig som är transperson, har transerfarenhet eller som funderar över din könsidentitet och som är högst 26 år gammal. Transammans samtalsmottagning är digital, vilket betyder att du träffar en kurator genom videosamtal eller chatt för råd och stöd. Det är helt gratis och du kan vara anonym om du vill.

Mer information: Transammans hemsida. Länk till annan webbplats.

Terrafem

Ideell organisation med jourtelefon, stöd och råd för kvinnor på 72 olika språk. De har samtalsstöd, juridisk rådgivning, kvinnojour och skyddat boende.
Telefon: 020- 52 10 10
Mer information: Terrafems hemsida Länk till annan webbplats.

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Regnbågslinjen är en samtalsjour via telefon och digitala brev. Volontärerna som svarar är HBTQI-personer som är utvalda och utbildade för att möta dig där du befinner dig.

Telefon: 0770-55 00 10.
Mer information: Regnbågslinjens hemsida. Länk till annan webbplats.

Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (Spes)

Spes är en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.

Telefon: 020 -18 18 01
Mer information: Spes hemsida. Länk till annan webbplats.

RFSL:s Stödmottagning

Finns för hbtqi-personer utsatta för trakasserier, hot och våld.

Telefon: 020-34 13 16
Mer information: RFSL:s hemsida Länk till annan webbplats.

Välja att sluta – för den som utövar våld

”Välja att sluta” är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

Telefon: 020-555 666
Mer information: valjattsluta.se Länk till annan webbplats.

Mansjouren nationellt

Telefontider: måndag, tisdag, torsdag klockan 18-20, onsdag klockan 17-20 (Det går även att ringa även utöver dessa tider).

Telefon: 08-30 30 20
Mer information: mansjourens hemsida. Länk till annan webbplats.

Äldrelinjen

Är du över 65 år och känner att du behöver prata med någon? Äldrelinjen har volontärer som svarar i telefon både på vardagar och helger.

Telefonnummer: 020-22 22 33
Mer information: Mind, för psykisk hälsas hemsida Länk till annan webbplats.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Telefonnummer 90101
Mer information: Mind, för psykisk hälsas hemsida Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka. De ger stöd till personer som blivit utsatta för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsoffer. De hjälper till i kontakt med andra myndigheter, vid rättegångar bland annat.

Telefon: 0150-780 17
Mer information: katrineholm.boj.se Länk till annan webbplats.

Polismyndigheten

Våld i nära relation är ett grovt brott. Det är hos polismyndigheten som ett brott ska anmälas. Polisens uppgift är att utreda brottet.
Telefon: 114 14
Mer information: polisens hemsida Länk till annan webbplats.

SOS

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har tankar eller planer på att avsluta ditt liv.

Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt.

Mer information: Vårdguidens sida om självmordstankar. Länk till annan webbplats.

Sjukvård

Om du utsatts för våld kan du få hjälp med både psykiska och fysiska skador från sjukvården. I Katrineholm finns flera vårdcentraler. På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm finns en akutmottagning.

Kontaktuppgifter hittar du på 1177.se Länk till annan webbplats..