Gå till startsidan

Underhåll av gator och vägar

Här kan du läsa om vårt arbete med snöröjning, sandupptagning och belysning - och vilket ansvar du som fastighetsägare har inom tätbebyggt område.

Vy över rondell på Vingåkersvägen

Tillsammans gör vi vintern fantastisk

Är du redo för vinter, snö och halka? Du kan hjälpa oss att göra Katrineholm vinterfint! Här kommer våra tips på hur du kan hjälpa oss att ta hand om vår kommun i vinter:

  • Var ute i god tid och ta det försiktigt i trafiken när du ska iväg (läs mer nedan).
  • Äger du ett hus? Kom ihåg att du behöver skotta och sanda trottoaren vid din tomt - om vi inte använder trottoaren för att lägga upp plogvallen på förstås. Du kan hämta sand kostnadsfritt i några av våra förråd (läs mer nedan).
  • Följ parkeringsreglerna och flytta din bil när är dags för snöröjning på din gata.
  • Var förberedd på att om det kommer mycket snö på en gång är det inte säkert att vi hinner snöröja allt överallt innan 06.30.
  • Ha förståelse för att vi inte alltid kan ploga så att just din infart hålls öppen - som fastighetsägare kan du behöva skotta bort en plogvall.

Vad gör vi?

Vi arbetar med jämställd snöröjning och prioriterar därför:

  • gång- och cykelbanor samtidigt som vi prioriterar
  • huvudgator och stora trafikerade gator, inklusive före detta genomfarten.
  • att snödjupet inte ska överstiga tre centimeter i prioriterade områden, sex centimeter på bussgator och övriga huvudgator och tio centimeter innan mindre gator plogas.

Följ väderläget & lokala nyheter

Håll dig uppdaterad med aktuell väderleksrapport på smhi.se Länk till annan webbplats. och följ Sveriges Radio P4 Sörmlands uppdateringar för trafiken. Länk till annan webbplats. Aktuell trafikinformation om kollektivtrafiken hittar du på Sörmlandstrafikens hemsida Länk till annan webbplats. och på SJ:s hemsida Länk till annan webbplats..

Lokala medieredaktioner ger dig de senaste lokala nyheterna:

Katrineholms-Kuriren Länk till annan webbplats.

Sveriges Radio P4 Sörmland Länk till annan webbplats.

SVT Nyheter Sörmland Länk till annan webbplats.

Sörmlandsbygden Länk till annan webbplats.

Gå direkt till:

Belysning

8100 gatubelysningslampor lyser upp våra parker, vägar, gator, konst och torg i Kartineholms kommun. Två gånger per år gör vi en extra kontroll av alla lampor, en gång i februari och en gång i augusti. Då tänder vi lamporna i tur och ordning och kollar om de är hela och åtgärdar eventuella fel.

Under perioden september till april gör vi dessutom kontroller av belysningen en gång per månad och ser över eventuella felanmälningar som kommit in. Vi lagar också det som är trasigt. För att se om lamporna fungerar så låter vi det lysa dagtid när vi är ute och jobbar.

Varför lyser det när det är ljust?

Våra gatubelysningsstolpar regleras efter när mörkret infaller om dagarna. Ibland händer det att lamporna lyser fast det inte är mörkt. Det kan bero på att vi gör kontroller av vår gatubelysning för att testa och se om det fungerar.

Var anmäler jag en trasig gatlykta?

Du kan antingen använda vår app för Felanmälan eller vår e-tjänst Felanmälan.

När kommer ni och lagar en trasig gatubelysningsstolpe?

Så fort vi har fått in en anmälan så planerar vi för att laga belysningen. Beroende på vad som orsakar att lampan är släckt tar det olika lång tid att laga felet. En trasig ljuskälla ska i sämsta fall ta en månad att laga i rådande rutin.

Fel som orsakar större mörkläggning än enstaka släckta lampor och kan vara orsak till trafikskador, kabelfel eller styrsystemfel lagas omgående. Det kan ta tid att finna felet och reparera det.

Ett barn i overall och cykelhjälm cyklar.

Res försiktigt

Under senhösten och vintern är det viktigt att vara extra försiktig när du ger dig ut i trafiken, oavsett om du går, cyklar, åker bil eller åker med kollektivtrafiken. Ha kläder efter väder.

  • Är det halt väglag så använd gärna broddar för ökat fäste om du ska promenera. Kom ihåg att använda reflex och att du har nya reflexer som inte är repade eller för gamla.
  • Använd en cykel med bra däck anpassade för väglaget (exempelvis dubbdäck vintertid), tänk på att reflexer och lysen ska vara i gott skick och fungera. Använd gärna hjälm (oavsett årstid).
  • Använd korrekta däck på din bil och följ aktuella däckregler för årstiden, dubb- och vinterdäck eller sommardäck.

Res försiktigt

Under senhösten och vintern är det viktigt att vara extra försiktig när du ger dig ut i trafiken, oavsett om du går, cyklar, åker bil eller åker med kollektivtrafiken. Ha kläder efter väder.

  • Är det halt väglag så använd gärna broddar för ökat fäste om du ska promenera. Kom ihåg att använda reflex och att du har nya reflexer som inte är repade eller för gamla.
  • Använd en cykel med bra däck anpassade för väglaget (exempelvis dubbdäck vintertid), tänk på att reflexer och lysen ska vara i gott skick och fungera. Använd gärna hjälm (oavsett årstid).
  • Använd korrekta däck på din bil och följ aktuella däckregler för årstiden, dubb- och vinterdäck eller sommardäck.

Fastighetsägarens ansvar

Äger du en fastighet i tätbebyggt område? Då finns det regler som du behöver känna till.

Som fastighetsägare ansvarar du bland annat för att:

  • Hålla gångbanor i anslutning till din fastighet rena - du ska snöröja trottoaren under vintern och sopa upp sand på våren.
  • Häcken inte blir för hög vid korsning eller utfart så att det blir dålig sikt och skapar en osäker trafikmiljö för gång-, cykel- och biltrafikanter (se guide längre ner på sidan).
  • Häcken inte växer ut över tomtgränsen och därmed hindrar framkomligheten för gång och cykeltrafikanter eller påverkar vid vägarbeten.
  • Även vägmärken, gatunamnsskyltar och belysningsarmaturer ska hållas fria från häckar, buskar och träd.

Felanmäl till oss

Om du har behov av att uppmärksamma oss på exempelvis höga häckar, skadegörelse eller något annat är du välkommen att använda vår app Felanmälan Katrineholm som du hittar i din app-butik. Med din hjälp kan vi snabbt åtgärda eventuella fel. Du kan även använda vår e-tjänst för felanmälan.

Snöröjning för fastighetsägare

Du som är fastighetsägare har ansvar för snöröjning och halkbekämpning på gångbanor i anslutning till din fastighet. Det innebär att du ska se till så att gångbanan är framkomlig och halkbekämpad. Undantaget är om kommunen använder gångbanan för uppläggning av snö (plogvall). Ta bort föremål som är i vägen för plogbilarna på trottoaren, till exempel byggsäckar.

Snö från tak, uppfart och liknande ska läggas upp på den egna tomten. Snön får alltså inte köras ut på gator eller läggas i plogvallen.

Om du av hälsoskäl eller dylikt inte får eller kan skotta finns möjligheten att vända sig till någon entreprenör som kan hjälpa till. Sök på "snöskottning Katrineholm" så kan du hitta flera alternativ.

Här kan du hämta sand:

Villaägare får hämta sand hinkvis i service- och teknikförvaltningens förråd, infart Högmossevägen 5 (se skylt). I Valla kan sand hämtas på parkeringen utmed Storgatan, mittemot Valla Däck. I Bie på vändplan, Kurortsvägen. I Sköldinge kan du hämta sand vid parkeringen nedanför skolan, Kanntorpsvägen.

 

Parkering vid vinterväglag

Har du ett särskilt parkeringstillstånd för dig själv eller en anhörig som rörelsehindrad? Eller har du din bil parkerad längs med någon av våra gator? Flytta gärna bilen under servicedagen/natten om du har möjlighet eftersom det underlättar snöröjningsarbetet. Då snöröjs din parkeringsplats samtidigt som övriga gatan. Följ också aktuella parkeringsregler där du har din bil parkerad.

Kan du parkeringsreglerna? Det här gäller:

Märke för parkering


Märket anger att parkering är tillåten på en parkeringsplats eller på en sträcka på den sida av vägen där vägmärket är uppsatt. Här gäller 24 timmars parkering om inte tilläggskyltar anger annat.

Märke för parkeringsförbud


Märket anger förbud mot att parkera fordon. Angivelsen gäller på den sida av vägen där
märket är uppsatt.

Märke som visar datumparkering


Datumparkering: Märket anger förbud mot att parkera fordon på dagar med
jämnt datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer och på dagar
med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer.

Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum.


Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum.

 

Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum.


Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum.

 

 

Snö och halka - så jobbar vi

Vi halkbekämpar och snöröjer 16 mil gång- och cykelbanor samt 17 mil stadsgator och mindre lokalgator. Beroende på väg så plogar, saltar, sandar eller halkbekämpar vi för att göra miljön trygg och säker för dig, oavsett hur du tar dig fram. Under pågående snöfall väljer vi ibland att vänta innan vi påbörjar snöröjningen. Det är för att en väg inte ska snöa igen precis efter att vi varit där och snöröjt. Detsamma gäller med halkbekämpningen, vi gör en bedömning för varje enskilt fall om vilken typ av metod vi använder och när vi sätter in den beroende på väderläget. Pågående snöfall påverkar våra möjligheter att hinna ploga som prioriterat. Det innebär att du kan behöva vänta innan du gata eller gångbana blir snöröjd.

Har du frågor eller synpunkter om snöröjningen?

Vår målsättning är att hinna ploga prioriterade områden innan klockan 06.30. Är det pågående snöfall väntar vi för att inte ploga allt två gånger. Ibland kan det också vara så att vi plogat en sträcka klockan två på morgonen och att den hunnit snöa igen.

Vänta gärna med att höra av dig till oss med synpunkter tills snöfallet är över och det har gått några timmar. Oftast är vi på väg till din gata och kommer att snöröja eller halkbekämpa där så fort vi hinner. Känner du att något ändå behöver åtgärdas? Skicka i så fall in ditt ärende via felanmälan. Vi kommer att titta på det när vi är färdiga med snöröjningen.

I filmen ovan berättar vi om vårt arbete som vi även beskriver i denna text samt i avsnittet frågor och svar.

Vilka vägar ansvarar Katrineholms kommun för?

Katrineholms kommun ansvarar för vägar och gator inom tätbebyggt område, huvudgator och bostadsgator. Övriga vägar är Trafikverkets ansvar eller enskilda vägar som fastighetsägare eller vägsamfällighet äger. Trafikverket ansvarar alltså för Vingåkersvägen/Mejerigatan, riksväg 52, tillhörande gång- och cykelbanor, länsväg 555 fram till Djulökorset, länsväg 555 till avtagsväg Rosenholm samt alla genomfarter i tätorterna. Felanmälan till Trafikverket kan du göra på telefon 0771-921 921.

Vill du veta vilka vägar som vi tar hand om?

På Trafikverkets hemsida kan du se en karta över Sveriges vägar och vem som är ansvarig väghållare. Länk till annan webbplats.

Varför plogas inte cykelbanan när ni ändå plogat vägen bredvid?

Det beror på att vi inte använder samma fordon för att ploga vägen som för att ploga gång- och cykelbanor. När vi plogar gång- och cykelbanor måste vi sanda samtidigt och då krävs en speciell maskin som dessutom är anpassad storleksmässigt för de smalare banorna. Gång- och cykelbanor sandas i hela sin längd, men inte över hela bredden.

Hur prioriterar kommunen?

Fokus är att upprätthålla framkomligheten för viktiga samhällsfunktioner som till exempel utryckningsfordon och kollektivtrafik. Vi prioriterar gång- och cykelbanor och stora trafikerade gator som Vasavägen-Eriksbergsvägen samt Linnévägen–Sveavägen–Ringvägen. Snödjupet ska inte överstiga tre centimeter i prioriterade områden, sex cm på bussgator och övriga huvudgator och tio cm innan mindre gator plogas. Snöar det väntar vi lite längre. Målet är att hinna ploga före klockan 6.30. Pågående snöfall påverkar våra möjligheter att hinna ploga som prioriterat. Det innebär att du kan behöva vänta innan du gata eller gångbana blir snöröjd.

Vad gäller med sandning och saltning?

De flesta huvudgator saltas vid behov. I norra stadsdelen fortsätter halkbekämpning utan salt (med undantag av Storgatan, Bievägen och Starrvägen). Sandning av körbanor utförs bara på särskilt utsatta platser som exempelvis backar, före korsningar och liknande. Gång- och cykelbanor sandas i hela sin längd, men inte över hela bredden.

Här kan du hämta sand:

Villaägare får hämta sand hinkvis i service- och teknikförvaltningens förråd, infart Högmossevägen 5 (se skylt). I Valla kan sand hämtas på parkeringen utmed Storgatan, mittemot Valla Däck. I Bie på vändplan, Kurortsvägen. I Sköldinge kan du hämta sand vid parkeringen nedanför skolan, Kanntorpsvägen.

Min brevlåda blev skadad vid snöröjningen - vad gör jag?

Stora maskiner kan ibland skada brevlådor och staket eller annan egendom nära vägkanten. Du som är fastighetsägare bör snarast anmäla eventuella skador till oss. Använd gärna vår e-tjänst Felanmälan Katrineholm.

 

 

Trafikinformation

Vägarbeten i Katrineholm påverkar trafiksituationen. På vår sida för trafikinformation kan du hålla dig uppdaterad om pågående arbeten i, på eller i anslutning till vägområdet samt grävarbeten inom Katrineholms kommun. Mindre kortvariga arbeten utan större påverkan på framkomligheten finns inte med.

Klipp häcken rätt

Det är en härlig tid när det växer och frodas. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda, och det finns risk att buskar, träd och växter både på och utanför din tomt växer för högt och därmed skymmer sikten i trafiken och kan bli en trafikfara.

Öka trafiksäkerheten - rädda liv

Hjälp oss att öka trafiksäkerheten. För att förbättra sikt, framkomlighet, och underlätta gatuunderhållet (exempelvis vägarbeten, målning och grävarbeten), uppmanar vi alla fastighetsägare att beskära träd, buskar och häckar. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret för att minska olycksriskerna och att sikten är god. Du ansvarar alltså även för att grenar och kvistar inte hänger ut över gatu- och parkmark.

Tänk på att vägmärken, gatunamnsskyltar och gatlyktor ska hållas fria från häckar, buskar och träd.

Höjd på häck och fri höjd över gång-, cykel- och körbana

Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.

  • Häcken bör inte vara högre än 80 centimeter över gatunivån vid korsning eller utfart.
  • Över en gångbana ska den fria höjden vara minst 2,5 meter.
  • Över en cykelbana ska den fria höjden vara minst 3,2 meter.
  • Över en körbana ska den fria höjden vara minst 4,6 meter.

Du som har utfart mot gata:

Bilden visar en garageutfart. Vid utfart ska du se till att dina växter inte är högre än 80 cm från gatan inom markerad sikttriangel. Sikten skall vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.

Vid utfart ska du se till att dina växter inte är högre än 80 cm frångatan inom markerad sikttriangel. Sikten skall vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.


Du som har hörntomt:

Bilden visar vad som gäller för dig med hörntomt. Om din tomt ligger intill en gång och cykelväg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.

Om din tomt ligger intill en gång och cykelväg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.


Du som har tomt intill gata:

Bilden visar vad som gäller för dig som har tomt intill gata. Du som har en tomt ansvarar för att grenar och kvistar inte hängerut över gatu- och parkmark. Tänk på att vägmärken,gatunamnsskyltar och belysningsarmaturer ska hållas fria från häckar, buskar och träd. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns frihöjd för trafikanterna. Över gångbana, minst 2,5 meter.  Över cykelväg: minst 3,2 meter. Över körbana: minst 4,6 meter.

Du som har en tomt ansvarar för att grenar och kvistar inte hängerut över gatu- och parkmark. Tänk på att vägmärken,gatunamnsskyltar och belysningsarmaturer ska hållas fria från häckar, buskar och träd. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns frihöjd för trafikanterna. Över gångbana, minst 2,5 meter. Över cykelväg: minst 3,2 meter. Över körbana: minst 4,6 meter.

 

Träd och buskar växer:

Bilden visar hur mycket träd och buskar växer. För att behålla god sikt är det viktigt att du redan vid planteringstillfället föreställer dig trädens och buskarnas utveckling några år framåt så att du placerar dem tillräckligt långt från vägen.

För att behålla god sikt är det viktigt att du redan vid planteringstillfället föreställer dig trädens och buskarnas utveckling några år framåt så att du placerar dem tillräckligt långt från vägen.

 

Plantera på rätt ställe:

Bilden visar rätt placering när man ska plantera växter på sin tomt. Stora buskar och träd ska placeras minst 2 meter innanför tomtgräns. Häck- och buskplantor ska placeras minst 60 centimeter innanför tomtgräns.

Stora buskar och träd ska placeras minst 2 meter innanför tomtgräns. Häck- och buskplantor ska placeras minst 60 centimeter innanför tomtgräns.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 november 2024

Kontakt

Felanmälan infrastruktur och offentlig miljö

Felanmälan dygnet runt: katrineholm.se/felanmalan
Telefon vardagar klockan 8-16: 0150-570 00
Telefon utanför kontorstid: 0150-571 69 (obs, endast för akuta ärenden)