Prövning och validering av dina kunskaper

Validering eller prövning innebär att du genomför tester och prover för att få behörighet, intyg eller betyg.

Prövning – när du vill höja eller skaffa dig betyg

En prövning innebär att dina befintliga kunskaper prövas utifrån de betygskriterier som finns i kursplanen/ämnesplanen. Det innebär att du förväntas ha ämneskunskaper utifrån hela kursens innehåll. En prövning är inget inlärningstillfälle utan en möjlighet att visa vad du redan kan.  

Du kan förbereda dig genom att leta upp relevanta kursplaner/ämnesplaner på Skolverkets hemsida. I kursens centrala innehåll ser du vad du förväntas ha kunskaper om. 

Datum för prövning hos Viadidakt

Anmälningsperioder för att göra prövning hos oss är 1 januari – 26 januari och 1 augusti – 1 september. Information kommer att skickas ut till dig när ansökningsperioden har stängt. 

  • Du kan endast göra prövning i de ämnen som går att läsa hos oss på Viadidakt. I dagsläget erbjuder vi prövning för svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik. Prövningar ges på både grundläggandenivå och gymnasialnivå. Prövningar ges även i SFI-kurser. För övriga gymnasieämnen hänvisar vi elever till andra kommuner som har den möjligheten.
  • För prövning i gymnasiekurser kan du ansöka om prövning för maximalt 200 gymnasiepoäng under samma prövningsperiod. Söker du fler än 200 poäng behövs beslut från rektor. Kontakta i sådana fall elevservice. Om du söker prövning i flera kurser måste du vara beredd på att proven kan ske samma vecka eller väldigt nära varandra.
  • För prövning i grundläggande kurser kan du söka om maximalt 700 poäng per prövningsperiod. Söker du fler än 700 poäng behövs beslut från rektor. Kontakta i sådana fall elevservice.
  • I våra prövningar ingår flera obligatoriska moment. Bland annat Skolverkets nationella prov i de kurser där det är aktuellt. Under prövningen förväntas du kunna delta på plats under de tider som anges när du blir antagen till prövningen.
  • Prövningen startar 2 veckor efter ansökan stänger och förväntas pågå i ca. 5 veckor.

Anmäl till prövning via vår e-tjänst i Alvis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du helt saknar betyg eller redan har ett betyg från E och uppåt som du vill höja, kostar prövningen 500 kronor. Avgiften betalas innan du gör anmälan. Du bifogar ett bevis på inbetalningen i din anmälan, för att den ska behandlas av oss.

Felaktigt inbetald avgift återbetalas inte, så kontakta en studie- och yrkesvägledare innan du anmäler dig, för att vara säker på att du kan göra en prövning.

  • Avgiften betalas till Katrineholms kommun, bankgiro 5798-1938.
  • Under meddelande anger du 3149 8011 7250 4721.

Om du har betyg F eller IG i ämnet är prövningen kostnadsfri och ingen betalning behövs. Men du måste bifoga ditt betyg i din anmälan för att den ska behandlas av oss.

  • Du kan skanna eller ta ett foto av kvitto eller betyg och bifoga som en fil i din anmälan. Det måste tydligt framgå att dokumentet du bifogar avser dig själv!

Validering – när du vill dokumentera dina yrkeskunskaper

Du som har odokumenterade kunskaper från yrkeslivet har möjlighet att validera. Det innebär att dina kunskaper identifieras, värderas och dokumenteras. När du valideras mot befintliga kurser får du betyg.

  • Vid yrkesvalidering är det branschens dokument som gäller, till exempel yrkesbevis eller gesällbrev. Det kan även bli aktuellt med ett intyg på validerade kurser.
  • Validering kan innebära att du behöver komplettera med vissa kurser för att nå målet, men du behöver inte genomgå en hel utbildning.
  • Du som har arbete inom vård och omsorg, men saknar fullständiga betyg, har möjlighet att komplettera med utbildning som ger dig behörighet motsvarande omvårdnadsprogrammet. Kontakta Viadidakts studie- och yrkesvägledare.
  • Du som är läkare eller sjukvårdspersonal kan vända sig till Socialstyrelsen för validering/bedömning. Läs mer på socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Filmer om validering

Filmen Så funkar validering på komvux av Skolverket.

Filmen Om validering av YA-delegationen.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledning

Mejl: vagledning@viadidakt.se

Telefon: 0150-574 00
Telefontid helgfri vardag 10.00-11.30 samt måndag 13.00-14.30 (stängt 11 december)

Besök Katrineholm: Röda huset, Kungsgatan 19, Katrineholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Drop-in helgfri tisdag 10.00-12.00 och torsdag 13.00-15.00

Besök Vingåker: Åbrogården, Storgatan 55 Länk till annan webbplats.
Drop-in helgfri torsdag 10.00-12.00

Tidsbokning online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.