Publicerad:

Åbrogården öppet för studieintresserade

Utomhus på Åbrogården

På Åbrogården i Vingåker studerar ett 90-tal elever. Här på Viadidakts vuxenutbildning ges Vingåkersborna möjlighet att komplettera sina studier med utbildning på grundskolenivå.

I caféet på Åbrogården sitter Jalil Rahimi, Nimo Mukhtar, Sukran Uzumluk och Filmon Motbainor som precis har avslutat förmiddagens lektioner. Jalil är snart färdig med sina delkurser i svenska och engelska. För honom är det viktigt att studera eftersom det ökar chansen att få jobb.

- Jag vill studera för att komma in på byggutbildningen så småningom, berättar Jalil.

Mer än sfi

Många förknippar Åbrogården med undervisning i svenska för invandrare (sfi) men här finns mer än bara sfi. På Åbrogården erbjuds grundkurser i svenska, svenska som andraspråk, matematik, datasvenska och engelska.

- Vi hoppas att de kommer starta gymnasiekurser här också, säger Nimo och resten av gruppen håller med.

Nimo bor i Katrineholm men har valt att studera här. Tre dagar i veckan tar hon bussen till Vingåker.

- Jag bodde i Vingåker förut och jag gillar Vingåker, så därför vill jag studera här. Jag gillar lärarna och det är lugnt här, säger hon.

Barnskötarutbildning är målet

Både Nimo och Sukran läser på Viadidakt för att kunna söka en barnskötarutbildning.

- Förut visste jag inte att man kunde läsa här på Åbrogården men sen började min syster läsa här och nu gå hon på Barnskötarutbildningen i Katrineholm, säger Sukran. Jag vill också börja på den när jag är klar och kan söka.

Jalil och Sukran

Jalil och Sukran vill läsa en yrkesutbildning så snart de blir behöriga att söka.

Studerar för att komplettera sin utländska examen

Filmon kom till Sverige och Vingåker för fyra år sedan med en sjuksköterskeexamen från Eritrea. För att få en svensk legitimation som sjuksköterska blev han tipsad av en före detta lärare på Viadidakt om att börja studera på Åbrogården.

- Nu studerar jag Svenska som andraspråk. Sen behöver jag validera mina kunskaper, läsa svenska på gymnasienivå och gå ett år på svenskt universitet för att få min svenska legitimation, förklarar Filmon.

Bakom Filmons studieplanering står Viadidakts studie- och yrkesvägledare, som hjälpt honom med kursplanering och ansökan. Medan han studerar för att få sin svenska legitimation arbetar han som undersköterska på äldreboendet Humlegården i Vingåker.

Filmon sitter i en soffa

Filmon trivs med att studera på Viadidakt och har bara ett stenkast hemifrån lägenheten till Åbrogården.

Kombinera studier med arbete

Att kombinera studier med arbete är något som en del gör, upplever svenskläraren Kristina Jansson.

- Viadidakt är en viktig service till invånarna i Vingåker. Det handlar om att man ska ha nära till sin utbildning. Vi har en hel del som jobbar och läser och då är det bra om det är nära att komma till sina lektioner.

Kristina uppmuntrar alla som är intresserade av att börja studera att besöka Åbrogården.

Jag tycker att man kan komma hit och prata med oss. Gör ett besök hos oss! Och om man har sökt en kurs så starta den. Man blir ofta inspirerad av de andra i gruppen och kan få positiv vägledning av dem.

Två stolar i ett klassrum

På Åbrogården finns flera klassrum och grupprum.

En sittgrupp med två personer i periferin

På övervåningen går det att låna böcker från Viadidakts eget bibliotek. Det finns även datorer att låna.