Personalens tips... Personalens tips...

Koreansk mat i OS-tider

I OS-tider som dessa kanske man blir hungrig där i TV-soffan? Vad kan väl passa bättre än att prova på det koreanska köket här hemmavid?

Till sin hjälp kan man ta Kimchi och andra koreanska rätter av Byung-Hi Lim eller Koreansk mat av samma författare. Vill man förlita sig på en svensk kock kan man ta Jens Linders Korea : En kokbok.

Om man kan tåla sig lite kan man vänta på Det koreanska köket av Byung-Hi Lim som väntas komma i vecka 9. Sprillans ny med andra ord.

/Laine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grått streck

Villit vanttuut &
vallattomat villasukat

av: Lumi Karmitsa

"Nu när det lackar mot jul…

Det börjar bli dags att tänka på julstrumpor, vantar och sockor om man ska hinna klart i tid.

Rolig inspiration för den stickvana finns i den finska boken ”Villit vanttuut & vallattomat villasukat” av Lumi Karmitsa. Om man förstår att tolka ett mönsterschema men inte kan finska är det en enkel sak att använda de roliga och lite ovanliga vant- och sockmönstren. Om man inte kan tänka sig jultomteskelettsockar kan det kanske passa med ett par giraffvantar?

Boken finns bland de finska fackböckerna."

/Laine

Grått streck

Älska Vingåker
av: Mia Ajvide

"Älskar Du Vingåker?

En som gör det är Olle Nygård som är huvudperson i Mia Ajvides nya roman ”Älska Vingåker”. Han ser kommunbudgetens röda siffror och försöker lösa detta problem genom att styra kommunen efter kärlekens princip. Lyckliga invånare kostar nämligen mindre. Politiska reformer kan dock inte göra människan godare eller mer kärleksfull. Ändå är det just det han vill få till, den gode kommunordföranden Olle Nygård som i ett mycket välmenat försök att lösa en budgetkris för in kärleken på den kommunpolitiska dagordningen.

Hur det går? Ett utmärkt sätt att få reda på det är förstås att läsa den i sommar på sin semester…"

/Laine

Grått streck

Omslag till boken Endometrios : mensverken från helvetetEndometrios : mensverken från helvetet
av: Hulda Andersson

 

"Äntligen en bok om det ”osynliga” gisslet endometrios!

Den heter Endometrios : mensvärken från helvetet och är skriven av Hulda Andersson.

Det är så mycket som en personligt skriven faktabok om sjukdomen som ca 200 000 svenska kvinnor lider av men som få känner till. Dags att börja prata om den och plocka fram den i ljuset."

/Laine

 

 

Grått streck

Omslag till boken Propagandans berättarteknikPropagandans berättarteknik
av: Jimmy Vulovic

 

"En extremt aktuell bok nu när ”alternativa fakta” är på tapeten dagligen. Egentligen är det alltid aktuellt att vara kritisk och försöka se igenom de budskap som politiker, religiösa sammanslutningar med flera sprider i olika medier. Propagandan är olika men författaren visar att på ett berättartekniskt plan förenas olika ideologier i ett gemensamt språk. Ett språk som borde lära sig att genomskåda."

/Laine

 

 

Grått streck

Flugfällan
av: Fredrik Sjöberg
 

"Jag är ständigt på jakt efter roliga och knasiga böcker. Det är ett svårt ämne, detta att vara rolig.

Kom vid lunchen att prata om Ignobelpristagaren Fredrik Sjöberg som är författare och biolog och får priset för ”sitt självbiografiska verk i tre volymer om njutningen av att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda".

Boken heter Flugfällan och handlar om en ung man som bosätter sig i skärgården och som samlar på blomflugor.

”– Och då kan man ju tänka, vem är intresserad av det? Det tänkte jag när jag skrev den, men ska man skriva, ska man skriva om något man kan. Jag tror det finns en absurdism i att göra succé med en bok om flugor och jag tror det var den grejen de gillade. Det är ett fullständigt otippat ämne för en bestseller. Döda flugor liksom”, säger Fredrik Sjöberg.

Jag har själv inte läst något av författaren men det var länge sen jag var så nyfiken  och förväntansfull inför en läsning.

(Ignobel är ett alternativt Nobelpris som delas ut till dem ”som får folk att först skratta och sedan tänka”)"

/Laine

 

Grått streck

Ett rosa kvinnomärkeInternationella kvinnodagen
8 mars

 

Flera av mina favoritböcker är skrivna av kvinnor. Eftersom den 8 mars är Internationella kvinnodagen, tyckte jag det kunde passa bra att tipsa om några av dem. /Marie

Grått streck

Mrs Angels tårtbageri
av: Gaile Parkin

"Denna bok handlar om den driftiga Mrs Angel Tungaraza och hennes familj, vänner och grannar. Bor man i Kigali Rwanda, är det av Mrs Angel man beställer den bästa tårtan. Ofta får man också en portion råd med på köpet. Jag önskade så att det skulle finnas mer av berättelsen när boken var slut, så jag blev jätteglad när jag hittade fortsättningen When  hoopoes go to heaven."

Grått streck

Black sheep

av: Susan Hill

"Berättelsen handlar om familjen Howker i gruvbyn Mount of Zeal. Traditioner och social kontroll styr det mesta i byn och det är en självklarhet att alla män i familjen ska arbeta i gruvan. Att försöka vara annorlunda ses inte med blida ögon. Boken är inte lång men historien  är intensiv och smärtsam."

Grått streck

Änkan
av: Fiona Barton

"Hur väl känner du personen du lever med? Det undrar alla efter att Jean Taylors make Glen har dött. Glen och Jean har i alltid hävdat att Glen blev oskyldigt anklagad för fyra år sedan. Nu vill alla höra änkan Taylors version. Spännande psykologiskt drama som håller dig på helspänn till sista sidan."

Grått streck

När gud var en kanin

av: Sarah Winman

"Eleanor Mauds uppväxt hölls ihop av hennes storebror Joe, bästa vännen JennyPenny och kaninen gud. Faktiskt är banden till Joe och JennyPenny så starka, att Eleanor delar in sitt liv i Före och Efter. Stark historia om syskon och vänskap."

Grått streck

 

I skenet av Gripsholm
av: Bengt Olsen
 

"I skenet av Gripsholm av Bengt Olsen är en bok om folkbildningen i Sörmland.

Författaren är konstnär och har arbetat med folkbildning i många år. Han ger en historisk tillbakablick över bl a folkhögskolorna i Sörmland.

Boken är illustrerad med många foton och målningar av författaren. Häftigast (tycker jag) är bilden på bokbussen i Eskilstuna. Vilken farkost!!!"

/Laine

 

 

Grått streck

”Julita indelta soldater och
deras torp” och ”100 försvunna ställen i Julita : minnesbok över bosättningar som försvann mellan 1790 och 1950 och människorna som bodde där.”

av: Leif Thegle
 

"Nyheter i Sörmlandssamlingen! Leif Thegle har författat två väldigt intressanta skrifter, utgivna av Julita hembygdsförening.

”Julita indelta soldater och deras torp”

och

100 försvunna ställen i Julita : minnesbok över bosättningar som försvann mellan 1790 och 1950 och människorna som bodde där.”

Skrifterna är rikt illustrerade med kartor och fotografier och innehåller massor med spännande fakta om traktens människor och bebyggelse."

/Laine

Grått streck

Ett omslag till filmen The lady in the vanThe lady in the van
av: Nicholas Hytner

"Gillar man som jag brittisk feel-good och skådespelaren Maggie Smith, som bland annat spelat professor McGonagall i Harry Potter och Violet Crawley i Downton Abbey, så är det här en film man måste se! Det är en galen historia som griper tag i en direkt, och filmen har fantastiska skådespelare rakt igenom.

Filmen är baserad på författaren Alan Bennetts memoarer. Det är en sann berättelse om miss Shepherd, som får tillåtelse att bo i sin skåpbil på Bennetts garageuppfart en kortare tid. Det som skulle bli en tillfällig lösning slutar i att miss Shepherd stannar kvar i 15 år. De båda utvecklar ett vänskapsband, även om relationen ofta är ganska ansträngd då de lever så totalt olika liv så pass tätt inpå varandra. Det ger upphov till mycket humoristiska situationer filmen igenom, men det finns också mycket värme dem emellan. 

/Ellen

Grått streck

Ett omslag till boken BläckfiskenBläckfisken
av: Christer Lundberg

"Jag minns att jag och min kollega Laine pratade om den här boken, när vi såg den presenterad första gången. Vi tyckte det lät som en något udda bok, som vi givetvis ville läsa. Sedan glömde jag bort den till tidigare i somras, när jag hittade vid en runda bokuppsättning. Då passade jag på att ta hem boken för att se hurdan den var.

 

Jimmy är 35 år gammal , bor hemma hos mamma i Göteborg och har tillbringat de senaste 15 åren med att spela dataspel och röka gräs. Men så får Jimmy en ny handläggare på arbetsförmedlingen, som fixar en praktikplats på Sjöfartsmuséet. Enligt handläggaren är detta den perfekta andra chansen för Jimmy. Jimmy själv är mer osäker, vad vet han om muséer? Även om Jimmys uppgifter till att börja med mest handlar om att städa på muséet, är det ändå en stor förändring för honom att vara ute bland folk hela dagarna. Allt verkar faktiskt gå riktigt bra, tills en dag handläggaren från arbetsförmedling dyker upp och gör Jimmy ansvarig för en liten bläckfisk. Efter det blir inget sig mera likt…"

/Marie

Grått streck

Bokomslag till MiddlesexMiddlesex
av: Jeffrey Eugenides

"När jag precis började jobba hade jag en och samma chef i sex år. På dessa år gav han mig två boktips. Den ena var Vägen av Cormac McCarthy som utan tvekan hör till en av mina största läsupplevelser. Den andra var Middlesex av Jeffrey Eugenides. Med sina 636 sidor har jag lånat, lämnat igen... lånat lämnat igen... och lånat lämnat igen den. Jag har aldrig börjat läsa boken förrän nu.

Jag har fötts två gånger: först som liten flicka en anmärkningsvärt smogfri januaridag i Detroit 1960 och sedan på nytt som tonårspojke i en operationssal inte långt från Petoskey i Michigan 1974.

Så börjar den helt otroliga berättelsen om Calliope Stephanides, både kvinna och man på grund av den gruvliga familjehemligheten att farmor och farfar var syskon.

Visst handlar en stor del av boken om Calliopes mycket märkliga och bitvis sorgliga liv, men det jag gillade var hur boken samtidigt är en resa genom 1900-talets Amerika. Framförallt Detroit. Förbudstiden, Fords fabriker, Black bottom, Malcom X och raskravallerna. Det blir en mycket mustig soppa av alltihop. Jag tyckte det här var en riktigt, riktigt bra bok och det kändes inte som om jag läst något liknade innan.

Först i efterhand fick jag klart för mig att Middlesex fick Pulitzerpriset 2003 och med tanken på att Vägen fick samma pris 2007 känner jag att en lista på vinnarna skulle kunna bli en utmärkt läslista för mig."

/Karolina

Grått streck

Omslag till filmen Taxi TeheranTaxi Teheran
av: Jafar Panahi

"Taxi Teheran är en film av Jafar Panahi. Han är belagd med yrkesförbud men är befriad från sin husarrest. Han filmar från sin taxi och man får en bild av dagens Iran som är både rolig och hemsk. Människor hittar alltid sätt att komma förbi regimens förtryck och den visar hur galet det rådande systmet är.

En väldigt bra film!"

/Laine 160512

Grått streck

Bokomslag till Jag robotJag robot
av: Isaac Asimov

"Jag har läst klassikern Jag robot av Isaac Asimov. Gillade.

Ramberättelsen är en intervju mellan en ung reporter och Dr. Susan Calvin "chief robopsychologist". Dr. Calvin är en gammal kvinna och hon har i hela sitt liv jobbar med robotar (och gillar dem bra mycket mer än människor). Genom nio olika noveller får vi följa utvecklingen från den första typen av robot (som inte ens kunde prata) till de maskiner som styr hela världen.

Jag tycket Asimov är trovärdig. Han bygger ihop sin värld fint och de tre lagarna är det som ligger till grund  för intrigerna i flera av novellerna. För den som glömt lyder de:

  1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
  2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
  3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Jag gillade i alla fall Jag robot och det var kul att checka av en scifi-klassiker."

/Karolina 160509

Grått streck

Omslag till boken Ericsson KatrineholmEricsson Katrineholm : en resa i tiden
av: Charlie Fast, Cecilia Franssén,
Jan Hellgren och Björn Jägersted

"LM Ericssons tid i Katrineholm är över. En bok är nu utgiven till minne av den verksamhet Ericsson haft i Katrineholm och finns att låna på biblioteket.

Här finns företagets historia på orten med mängder av bilder från fabriken. Många anställda finns med på bild och är en guldgruva för de som var med och alla oss andra som bara är intresserade."

/Laine 160502

Grått streck

Bokomslag till Extremt högt och otroligt nära Extremt högt och otroligt nära
av: Jonathan Safran Foer

"Jag tycker Extremt högt och otroligt nära är en av de absolut bästa filmer jag någonsin sett. Strax efter jag sett den visade det sig att filmen bygger på en bok och nu har jag läst den. Författaren Jonathan Safran Foer ses ibland som underbarn (framtida nobelpristagare) och med tanke på att jag sett filmen var jag redan införstådd i historien.

Oscar Schell är nio år och förlorade sin far i 11 september attacken (som i boken inträffade för ett år sedan). Genom en slump hittar Oscar en nyckel bland sina fars saker och blir besatt av att hitta det den öppnar. Genom sina resor kort och tvärs genom New York försöker han hålla kvar vid sin far så länge det bara går.

I filmen är Oscars farfar och farmor roll viktiga, men små roller. I boken brer däremot deras mycket sorgliga och dysfunktionella historia ut sig. Det klipps in brev, tankar och dagboksanteckningar från deras ungdom, brandbombandet av Dresden, deras äktenskap, icke-kommunikationen och ett slags livssorg. Det är intressant och rörande, men ibland stör det experimentella läsningen. Exempel på det nedan.

Extremt högt och otroligt nära är en mycket bra bok! Filmatiseringen är efter läsningen nästan ännu bättre eftersom den/de som gjort filmen koncentrerat sig på precis rätt saker. Strukit bort massa grejer och hoppat över allt det experimentella som texten har i sig. Jättebra bok, fantastisk film!"

/Karolina 160419

Grått streck

Omslag till filmen MandarinodlarenMandarinodlaren
av: Zaza Urushadze

"En ny film på biblioteket är Mandarinodlaren.

Det är ett något så ovanligt som ett Estniskt-Georgiskt filmprojekt.

Handlingen utspelar sig i en liten by i Georgien där två estniska farbröder har dröjt sig kvar för att rädda vad som räddas kan av mandarinskörden. Strider pågår alldeles i närheten och plötsligt står de två med en skadad ur respektive fiendeläger. Det är en väldigt fin och sorglig historia om vänskap och medmänsklighet och krigets vansinne. Rekommenderas!"

/Laine 160407

Grått streck

Ett bokomslag till En värld av is och eldEn värld av Is och Eld
av: George R.R. Martin

"Det är nästan så att jag skulle vilja säga, vem har inte hört talas om TV-serien Game of Thrones? Men det kanske är att ta i lite. Det är i alla fall en TV-serie som varit väldigt omtalad de sista åren. Serien bygger till en början på bokserien Sagan om Is och Eld av författaren George R.R. Martin och befinner sig just nu i startgropen på säsong 6. Och om jag har förstått saken rätt, har TV-serien kommit ikapp böckerna och följer nu en egen röd tråd.

För oss som inte sett TV-serien eller läst böckerna (än) men som är lite nyfikna, finns det nu en fint illustrerad och förklarande bok om Martins skapelse; En värld av Is och Eld. Boken, böckerna och TV-serien finns att låna hos oss på biblioteket."

/Marie 160307

Grått streck

Bokomslag till Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på platsDu är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats
av: Eli Levén

"För en tid sedan hade jag den stora förmånen att höra Saga Becker tala. Saga vann 2015 en guldbagge för sin roll i filmen Någonting måste gå söder. Jag har inte sett filmen och hade dålig kolla på den överhuvudtaget, men den bygger på en bok. Alltså lånade jag hem Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats (av Eli Levén) och läste den.

Boken handlar om Sebastian. Han är fruktansvärt självdestruktiv. Han använder droger, sex, anorexi och vassa knivar för att skada sig. Han uttalar aldrig detta, men som läsare kan jag inte tolka boken på annat sätt. Inom honom finns Ellie, en stark tjej som tar plats och "håller inte för munnen när hon skrattar". En kväll träffar Sebastian Andreas och blir kär, men Andreas kan inte stå för vem han är.

Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats är, som titeln hintar om, en oerhört vackert skriven bok. Drömskt, poetiskt vilket gör att alla vidrigheterna i den blir ännu tydligare.

Du var för skör, du var alldeles för mycket, Sebastian. Du var en blomma, inte en människa.

Vi gungade, du och jag, efter skolan de eftermiddagarna. Vi grät tillsammans på din pappas golv, vi låg tillsammans där i en pöl av tårar, snor, mjukost och självförakt.

När du skrek och och grät och skar dig i dina händer när du var elva. Jag var där när du spydde upp chipspåsarna och glassen, jag tittade på dig när du blev genomborrad, du öppnade ditt skinn för allt som ville in, bet i kudden, färgade lakanen röda.

Våra liv snurrade sig kring varandra tills vi inte visste var du slutade och jag började.

Saga Becker sa att hon kände igen sig i precis allt i boken vilket är otroligt beklämmande. Hon talade om att hon just nu sakta läker och jag hoppas verkligen det. Jag hoppas också att världen förändras så att det inte ska finnas någon som läser Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats och känner igen sig.

Saga Becker var en av värdarna för Sommar i P1 i somras (2015) och jag rekommenderar varmt att lyssna!"

/Karolina 160215

Grått streck

Bokomslag till Kära Liv och CarolineKära Liv och Caroline
av: Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli

"Jag har ju blivit väldigt förtjust i poddar på sista tiden. En jag hört om många gånger, men hittills aldrig lyssnat på, är En varg söker sin pod med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. I boken Kära Liv och Caroline har lyssnarna till podden fått ställa frågor om allt mellan himmel och jord som sedan Liv och Carolina svarar på.

Boken är indelad i kategorierna: Utseende, Kultur, Vänskap, Politik, Döden, Kärlek, Hur ska man leva?, Psyket och Skapande.

Frågorna spänner från "Finns kärlek?", "Borde jag flytta till Malmö" och "Vad anser ni om feministisk porr" till "Varför är ångesten bottenlös?", "Vad tycker ni om TV-serien Game of Thrones?" och "Hur blev ni vänner?". Blandad kompott med andra ord. Vissa saker är väldigt intressanta, en del svar håller jag med om och andra inte. Hur som är det en intressant bok och jag tänker att jag absolut måste börja lyssna på deras pod."

/Karolina 160205

Grått streck

Bokomslag till Ingenjörer berättar"…huru vi då kokade cellulosa och gjorde papper därav" – Ingenjörer berättar
av: Per Jerkeman, red.

"Sörmlandssamlingens senaste tillskott är en bok om pappersbruk,  "…huru vi då kokade cellulosa och gjorde papper därav" – Ingenjörer berättar,  Per Jerkeman, red.

Flera av författarna har varit verksamma vid Värmbols pappersbruk och berättar om det liksom om många andra pappersbruk i Sverige. Axel Håkanson, en av ingenjörerna som berättar, var Elin Håkansons make och verksam vid Värmbols bruk."

/Laine 160201

 

Grått streck

Bokomslag till GryningsfeberGryningsfeber
av: Péter Gárdos

"Så här på minnesdagen av Förintelsen vill jag tipsa om boken jag läste ut igår: Gryningsfeber En kärleksroman inspirerad av en sann historia och kärleksbrev. Skriven av ungraren Péter Gárdos.  

Författaren fick efter sin pappas död de kärleksbrev hans föräldrar skrev till varandra efter krigsslutet när de båda befann sig i Sverige. De hade mot alla odds överlevt koncentrationslägren och räddats till Sverige. Här får de kontakt och börjar sin brevväxling från varsin sjukbädd på många mils avstånd från varandra.

Det tog Péter Gárdos tio år att skriva boken som blivit en förunderligt ljus kärlekshistoria trots allt det mörka. Dessutom känns det som beskrivs från Sverige då påfallande aktuellt och igenkänningsbart. Boken filmas och får premiär i vår."

/ Annika 160127

Grått streck

Ett bokomslag för boken De fyras teckenDe fyras tecken
av: Arthur Conan Doyle

"Jag erkänner, jag har mina litterära favoriter. En av dessa är detektiven Sherlock Holmes, påhittad av Sir Arthur Conan Doyle (läs ett tidigare inlägg om Sir Arthur Conan Doyle på bloggen Blandad konfekt).

Även om Sherlock Holmes är påhittad, är han en mycket älskad figur. Läs till exempel hans biografi Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström (läs ett tidigare inlägg om Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström).

Därför är det alltid roligt att se Holmes i nya varianter och en av dessa varianter kan du låna hos oss på biblioteket. Det är romanerna De fyras tecken (2015) och En studie i rött (2014), som finns som grafiska romaner.

Det är intressant att se Doyles hundra år gamla texter och de nyskapade illustrationerna berätta om Holmes bravader."

/Marie 160125

Grått streck

Bokomslag till Rösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelserRösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelser
av: William Hope Hodgson

"För ett par veckor sedan hittade jag boken Rösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelser av William Hope Hodgson i våra hyllor. Jag fastande för framsidans gamla kart-illustrationer och baksidans första textrad 'I den klassiska skräcklitteraturen är William Hope Hodgson (1877-1918) ett av de märkligaste namnen'.

Jag är svag för spök- och skräckhistorier, särskilt H.P Lovecraft, M.R James och J.S Le Fanu, men hade aldrig hört talas om denne Hodgson och blev nyfiken.

Bokens sex noveller är ett urval av Hodgsons produktion, kanske inte det bästa men som istället visar bredden. I novellen Havet utan ebb och flod handlar det om ett fartyg som under en kraftig storm hamnar i ett oändligt sjok av tång i Saragassohavet. Men att fastna i tången är inte besättningens värsta problem, nej det är i stället de mystiska varelser som verkar leva under tången…

När jag berättade om boken och novellen för min kollega Laine, utbrast hon 'Svampar! Var det svampar på båten?'. Nej, svarade jag, inte i den historien. Men det fanns en annan novell som heter Rösten i mörkret, där två personer överlever ett skeppsbrott och så småningom hamnar på ett annat övergivet fartyg, där det växer ett underligt mögel. Det visade sig att Laine någon gång sett en gammal svartvit film, med just det handlingen. Kunde det vara samma historia? Efter lite grävande kunde vi konstatera att jo, det var det. 1958 filmades Hodgsons novell som ett avsnitt för den amerikanska TV-serien Suspicion och det var det som Laine hade sett. Gick det att få tag i denna inspelning? Jo, den finns på Youtube, så du kan se den där (TV-serien Suspicion på Youtube)."

 

Här hittar du tidigare inlägg på vår blogg om du vill läsa mer:

http://blandadkonfekt.blogspot.se/2009/10/hp-lovecraft.html

http://blandadkonfekt.blogspot.se/2009/10/spokhistorier.html

/Marie 160118

Grått streck

Leviatan
av: Anrdey Zvyagintsev

Efter att ha läst ett par bra ryska böcker i somras fick jag för mig att titta på en rysk film här om dagen, Leviatan av Anrdey Zvyagintsev. Fruktansvärt bra! Den ställde till med en hel del rabalder när den kom i Ryssland och har lett till ett förbudsförslag mot filmer som påstås förtala nationen. Den vann en Golden Globe för bästa utländska film 2014 och vann i Cannes för bästa manus. Så det är inte bara jag som gillar den…

/ Laine 160111

 

 

Grått streck

Ett bokomslag för boken Katrineholms tekniska skola – dess storhet och fallKatrineholms tekniska skola – dess storhet och fall
av: Barbro Törnered

Nyligen var Barbro Törnered här på Kulturhuset Ängeln och signerade sin senaste bok:

Katrineholms tekniska skola – dess storhet och fall

Om man missade det tillfället kan man låna den istället. Finns i Sörmlandssamlingen.

/ Laine 160111

Grått streck

Sörmlandsbygden : Södermanlands hembygdsförbunds årsbok 2016
redaktör: Linda Eklund

Sörmlandsbygden 2016 har kommit.

I år kan man läsa om Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad, sörmländska bryggerier, hemlöshet i Eskilstuna och mycket annat…

/ Laine 151230

 

 

 

Grått streck

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag till Flyga drakeFlyga drake
av Khaled Hosseini

"Flyga drake och Tusen strålande solar av Hossein är inte att förakta. Utspelas i Afghanistan och spänner över ett par decennier, så man får följa personer från ett härligt fritt land tills dess att inbördeskrigen härjar och slutligen när Talibanerna tar makten. Oerhört fina berättelser som i stort handlar om kärlek som är starkare än döden. Fantastiska böcker med oerhört starka känslor, garanterat att tårarna rinner."

/Elisabeth 151222

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag till Det fördoldaDet fördolda
av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt

"Hela deckarserien av Hjort/Rosenfeldt är mycket spännande och bra. Femte boken ligger och väntar på mig. Längtar faktiskt lite efter att "umgås" med Sebastian Bergman igen, även om jag många gånger blir tokig på honom. Börja med del ett - Det fördolda."

/Ann-Louise 151222

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett omslag till filmen Foxcatcher.Foxcatcher

"Foxcatcher är nog den bästa film jag sett i år. Fruktansvärt bra skådespeleri och ytterligare ett exempel på när verkligheten överträffar dikten."

/Hanna 151221

 

Ps. Filmen finns inte hos oss, men du kan alltid lämna ett inköpsförslag...

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag till boken SvarthusetSvarthuset
av Peter May

"Svarthuset är första delen i en trilogi som utspelar sig på en karg ö utanför Skottland. Vindpinat, regnigt, ödsligt och som gjort för ond, bråd död."

/Elisabeth 151217

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag till boken Den sista fristadenDen sista fristaden
av Tracy Chevalier

"En bra bok som gav mig mer insyn i hur det kunde vara att leva i Amerika på 1850-talet. Läste boken i min bokklubb och den var bra att diskutera efteråt."

/Ann-Louise 151215

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Spännande tider
av Terry Pratchett

"Spännande Tider av Terry Pratchett är en av hans bästa böcker. Bra humor och sammanhängande handling."

/Erik 151214

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag för boken FärjanFärjan
av Mats Strandberg

"Varför inte läsa den relativt nya och blodiga Färjan av Mats Strandberg!?"

/Karolina 151210

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag till boken SkumtimmenSkumtimmen
av Johan Theorin

"Theorins böcker som utspelar sej på Öland är bra med en liten spöklig touch i alla. Börjar med Skumtimmen som jag tycker är bäst. Den gamle sjöbjörnen Gerlof löser många mysterier på sitt eget lilla vis."

/Elisabeth151210

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag för boken Sam och David gräver grop ihopSam och David gräver grop ihop
av Mac Barnett & Jon Klassen

"Jag tycker att vuxna ska köpa Sam och David gräver grop ihop och ge (och läsa!) till sitt/sina barn eller barnbarn under julledigheten."

/Karolina 151210

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Dragspelsbrott
av Annie Proulx

"Annie Proulx´s Sjöfartsnytt prisades av många, men ingen talar om den fantastiska Dragspelsbrott som handlar om ett dragspels färd från Sicilien 1890 och dess färd över den amerikanska kontinenten de följande decennierna.

En brokig skara ägare beskrivs för oss läsare, sorgligt ibland men även dråpligt kul. Visst, Sjöfartsnytt var bra men jag tycker att Dragspelsbrott är ett strå vassare. Tegelsten? Javisst, men en skön sådan att låta sig uppslukas av under den kommande helgledigheten."

/Krister 151204

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag för boken det slutna ögatDet slutna ögat
av Belinda Bauer

"En psykologisk deckare med så fiffigt instuckna ledtrådar att du måste bläddra tillbaka i boken efter att du läst klart den."

/Veronica 151203

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett vitt paket med gult snöre och texten personalens adventstips

Ett bokomslag för boken Eat cleanEat clean : mer näring och mindre skräp i maten
av Kristina Andersson

"Är du intresserad av att äta hälsosamt och göra smarta val i vardagen utan att det behöver bli komplicerat?! – då kan jag rekommendera den här boken."

/Anette 151202

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

Ett bokomslag för boken New Vegan : det nya veganska köket av Jenny MustardNew Vegan : det nya veganska köket
av Jenny Mustard

Se hit alla vegan-hipsters!

Nu är boken här. Den där de goda recepten finns. Ställ era seitandegar åt sidan ett tag och ta en titt på alla goda recept i den här boken som är befriande befriad från gulascher och biffar och veganhusmanskost med brun sås. Kanske en lila polentapizza till middag eller lite tabbouleh med mathavre?

/ Laine 151118

Grått streck

Ett bokomslag för boken HBTQ : böcker bortom normen av Sebastian LönnlövHBTQ : böcker bortom normen
av Sebastian Lönnlöv

Tipsböcker

Även om det är smickrande att våra besökare tror det, så har vi på biblioteket inte läst alla böcker som finns hos oss.

Ofta kan vi ge tips på likanande böcker eller inom ett visst tema ändå, men ibland behöver vi lite hjälp. Det är då jag plockar fram tipsböckerna. Det är behändiga sammanställningar på böcker inom ett visst ämne, där man får veta titel, författare och även lite kort vad de handlar om. Många är för barn och ungdomar, men det finns även tipsböcker för vuxna.

De flesta sådana tipsböcker hittar du på avdelningen A, till exempel Mord i ordning, En god bok och HBTQ. Flera av de tipsböcker som riktar sig mot ungdomar kan dock med fördel användas även av vuxna.

/ Marie 151118

Grått streck

Ett boksomslag till boken BibyBiby : ett fideikommiss berättar
av Carolina Brown, Anna-Sophia von Celsing, Rebecka Millhagen Adelswärd och Dick Norberg

Nu är den här! En fantastisk bok med underbart vackra bilder om Biby fideikommiss.

Här kan man följa gårdens historia fram till nutid. Var ligger då Biby, kanske man undrar. Jo, I Gillberga socken i Eskilstuna kommun.

/ Laine 151109

 

 

Grått streck

Ett bokomslag för boken SwamplandiaSwamplandia!
av Karen Russell

Jag har stått och hållit i den här boken flera gånger, men det är först nu den har blivit läst.

Swamplandia! är en nöjespark på en av öarna i Everglade, Florida. Parken är ägd och drivs av familjen Bigtree; the Chief, farfar Sawtooth, mamma Hilola , sonen Kiwi, äldsta dottern Ossie och tolvåriga dottern Ava. Familjen och parkens specialitet är alligatorwrestling, och stjärnnumret är när Hilola dyker högt uppifrån ner i en alligatorgrop och simmar mot land upplyst av en enda spotlight. För Ava är livet fantastiskt och magiskt.

Men säg den lycka som vara för evigt. En konkurrent, World of Darkness, slår upp portarna på fastlandet, farfar blir mer och mer senil och sätts i ett hem på fastlandet och Hilola dör i cancer. Färre och färre turister och besökare hittar ut till familjen Bigtrees ö och långsamt förfaller Swamplandia! mer och mer. Kiwi försöker få the Chief att inse att räkningarna inte kan betalas, men the Chief vägrar förstå hur illa ställt det är. Ossies sätt att hantera det hela är att bli mer och mer intresserad av det ockulta. Till slut är hennes seanser och interaktioner med de döda allt hon bryr sig om.

När Kiwi rymmer hemifrån och börjar jobba på World of Darkness för att kunna tjäna ihop pengar till familjens räkningar och the Chief åker på en av sina affärsresor, blir Ava mer eller mindre lämnad åt att klara sig själv. Ava försöker sköta underhållet av parken, men hon är bara tolv år.

Boken är en blandning mellan mörk verklighet och saga, och Avas frustration och maktlöshet är högst påtaglig.

/ Marie – 151026

Grått streck

Ett bokomslag med titeln Det goda sovjetiska köketDet goda sovjetiska köket
av Anya von Bremzen

I somras snöade jag helt in på Ryssland och Sovjetunionen. Det som gör den här biografin så intressant och rolig att läsa mitt i allt elände som kantar Sovjetunionens historia är författarens och hennes mammas passionerade förhållande till mat.

Via maten får man följa Anya von Bremzens familj och släkt från ryska revolutionen till nutida Putin-land. Det är mostrar som bankar loss skinnet på en gädda mot ett köksbord i Odessa, svarta börs-handel med juicy fruit-tuggummin i skolan till ruttnande rotfukter i nästan helt tomma affärer i Moskva. Allt beskrivet med massor av kärlek till människorna.

/ Laine 150908

Grått streck

Ett bokomslag med titeln Sju sorters kakorSju sorters kakor 99:e utgåvan!

Den mest klassiska av bakböcker är uppdaterad igen.

För egen del råkade jag slå upp sidan 184 och drabbades av den vackraste tårta man kan tänka sig. Rostårta med choklad och blåbär… Känn hur det vattnas i munnen. Och vilket konstverk, det receptet måste jag bara pröva.

/ Laine – 150908

 

 

 

 

Grått streck

Ett bokomslag med en kvinna och titeln Mellan raderna i Elsas brev.Mellan raderna i Elsas brev
av IngMari Petersson

Genom breven i den här boken kommer man människorna närmare. Människor som levde i Vingåkerstrakten för hundra år sedan.

I ett brev som börjar "Älskade syster!" kan man läsa:

"Kan tala om att jag har hälsan och mår bra, men en sak fattas mig, jag har inget knog. Jag slutade mitt arbete i måndags, kom i gräl med Persson, ville inte krusa skit förstår du och därför slutade jag."

Finns i Sörmlandssamlingen.

/ Laine – 150819

Grått streck

www.katrineholm.se

 

Bokhylla

Postadress: Katrineholms kommun, kulturförvaltningen, biblioteket, 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-576 30   |  E-post: biblioteket@katrineholm.se