/
/

Skolval inför förskoleklass

Skolvalet äger rum i januari och februari varje år. Här hittar du informtion om skolvalet inför läsåret 2021-2022.

Från hösten 2018 är det skolplikt för barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som fyllt eller fyller sex år. Det betyder att alla som fyllt eller fyller 6 år måste gå i skolan.

För barn med födelseår 2015 är det dags att börja i förskoleklass hösten 2021. Du som vårdnadshavare önskar skola till ditt barn i vår e-tjänst. Den öppnar den 15 januari och stänger den 9 februari.

Genom att delta i skolvalet ökar chanserna för att ditt barn får gå på den skola som ni önskar. Skolvalet 2021 kommer vara färdigt i mitten av mars, då skickas beskeden om placering ut.

E-tjänst: Delta i skolvalet till förskoleklass om ditt barn redan går i förskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

E-tjänst: Delta i skolvalet till förskoleklass som idag inte går i förskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor om e-tjänsten?

Har du frågor om hur e-tjänsten för skolval fungerar kan du besöka Kontaktcenterlänk till annan webbplats på Djulögatan 31 B i Katrineholm.

Öppettider: helgfria vardagar klockan 10-16
Telefon: 0150-570 63

Uppdatera dina kontaktuppgifter

Inför skolvalet är det viktigt att du kontrollerar att dina kontaktuppgifter stämmer. Det gör du genom att logga in som vårdnadshavare i Lärknutenlänk till annan webbplats och klicka dig vidare till "Mina kontaktuppgifter" under den verksamheten som ditt barn går i.

Vad händer om jag inte gör något skolval?

Om du inte väljer någon skola placeras ditt barn utifrån upptagningsområde.

När får jag veta var mitt barn placerats?

I mitten av mars 2021 får du veta vilken skola ditt barn placerats på. Skolstart är den 16 augusti 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur fungerar det med e-legitimation?

Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats hittar du allt du behöver veta om e-legitimation.

Har mitt barn rätt till skolskjuts?

Ditt barn i förskoleklass har rätt till skolskjuts om reglerna för skolskjutslänk till annan webbplats är uppfyllda. Kom ihåg att söka så tidigt som möjligt.

När kan jag söka skolskjuts?

E-tjänsten för att söka skolskjuts är öppen mellan februari och april. Här hittar du e-tjänstenlänk till annan webbplats.

Vad gör jag om jag inte har ett svenskt personnummer?

Då behöver du göra din ansökan via en pappersblankett som finns hos Kontaktcenterlänk till annan webbplats.

Vad händer om jag flyttar inom kommunen under våren?

Det är ditt barns folkbokföringsadress när skolvalet stänger som kommer att räknas i skolvalet.

Information skickas ut

Skolvalet äger rum i januari och februari varje år. Vi skickar ut information om skolvalet till dig som vårdnadshavare i mitten av januari. Dagen efter öppnar skolvalet. Informationen skickas till den mejl som du har fyllt i under dina kontaktuppgifter. Om du inte har fyllt någon mejladress, får du informationen med vanlig post.

Om jag inte bor i kommunen

Om du som vårdnadshavare inte är folkbokförd i Katrineholms kommun men har ett barn i någon av våra förskolor och vill önska en plats i förskoleklass så måste du ansöka om plats i vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prioritering

Om en skola inte har plats för de elever som önskat gå på en skola, träder kommunens egna tillämpningsregler in. Eleverna prioriteras då enligt ordningen:

  1. Elever i behov av särskilt stöd, efter individuell prövning
  2. Syskonförtur (gäller upp till årskurs 5)
  3. Boende inom upptagningsområdet
  4. Relativ närhet

Relativ närhet

Om en skola inte har plats för alla elever som önskat den görs ett urval utifrån relativ närhet. Relativ närhet används för att det ska vara möjligt för alla elever att få en skola nära hemmet. Om två elever önskat samma skola och bara en av eleverna får plats så är det eleven som har det längsta relativa avståndet till den alternativa skolan som har rätt till platsen på den önskade skolan.

Här nedan kan du se ett exempel där det är Sixten som får plats på den önskade skolan.

  • Den relativa närheten för Sixten: 850-700=150 meter.
  • Den relativa närheten för Alice: 600-500=100 meter.
Relativ närhet

Frågor om e-tjänsten

Har du frågor om hur e-tjänsten för skolval fungerar kan du besöka Kontaktcenterlänk till annan webbplats på Djulögatan 31b i Katrineholm.