/

Lånekort, låneregler & avgifter

 

Skaffa lånekort

Att skaffa lånekort är gratis. Du måste själv hämta ut det på biblioteket, ingen ansökan behövs. Ta med legitimation.

Är du under 15 år behöver du målsmans tillstånd för att skaffa ett lånekort. Ladda ner lånekortsansökan eller hämta en på ditt bibliotek. Låt din målsman fylla i den. Lämna sedan in lånekortsansökan till ditt bibliotek.

Lånekortsansökan för barn och unga under 15 årPDF

Låneregler

Du har ansvar för dina lån

När du lånar något på biblioteket är du ansvarig för det tills det är återlämnat i vårt system. Tänk också på att du är ansvarig för att mediet inte är förstört. Målsman ansvarar för sina barns lån.

Lånetid

Lånetiden är olika lång för olika medier. För att du ska slippa förseningsavgifter ska du alltid kontrollera lånetiden på ditt kvitto. Du ansvarar för att lämna tillbaka i tid.

 • Spelfilm (DVD och video): 7 dagar
 • Nya böcker, tidskrifter: 14 dagar
 • Böcker, musik, ljudböcker, faktafilm: 28 dagar

Om ingen står i kö kan du låna om medierna tre gånger. Du kan själv låna om dina medier genom att logga in och låna omlänk till annan webbplats. Du kan också ringa bibliotekets informationsdisk.

Avgifter

Om du tappat bort ditt lånekort

Om du tappat bort ditt lånekort kostar det 20 kronor för att få ett nytt. Tänk på att kortet är en värdehandling. Om du förlorar ditt lånekort måste du meddela biblioteket så att vi kan spärra det.

Reservationsavgift

Det kostar inget att göra en reservation.

Fjärrlåneavgift

Det kostar inget att göra ett fjärrlån. Men du får betala 25 kronor om du inte hämtar ut din beställning.

Förseningsavgift

Om du har missat att lämna tillbaka ett medie i tid får du en förseningsavgift (fyra kronor per medie och dag). Du betalar din förseningsavgift kontant eller med kort på biblioteket. Om du har mer än 150 kronor i skuld blir du spärrad och kan inte använda bibliotekets tjänster. Du kan börja använda bibliotekets tjänster igen när du har betalat din skuld.

Om du inte har lämnat tillbaka mediet inom sju dagar efter lånetidens slut får du ett krav från oss. Är mediet reserverat kommer kravet tidigare. Sju dagar efter det första kravet räknas mediet som försvunnet och du får en räkning hemskickad. I tabellen nedan kan du se hur mycket du får betala för ett försvunnet eller förstört medie.

Vi ger dig inga förseningsavgifter om du är under 15 år eller lånar barnmedia, men om barnmediet är försvunnet eller förstört får du betala för mediet enligt tabellen nedan.

Kom ihåg att du kan låna om mediet tre gånger ifall ingen står i kö. Du kan låna om genom att komma in på biblioteket, ringa biblioteket (0150-576 30) eller logga in.

Avgifter för försvunna eller förstörda medier:

 • Barnbok: 150 kronor
 • Vuxenbok: 300 kronor
 • Pocket: 50 kronor
 • Tidskrift: 50 kronor
 • Ljudbok: 400 kronor
 • Musik-CD: 250 kronor
 • Video spelfilm (grön eller orange prick): 600 kronor
 • Video fackfilm: 350 kronor
 • Språkkurs: 800 kronor
 • CD-rom: 550 kronor

 Biblioteket förbehåller sig rätten att pröva summan i varje enskilt fall.

Låna om

Du kan låna om böcker och andra medier tre gånger om inte någon annan har reserverat dem. Du kan dock inte låna om ny skönlitteratur. Om du vill låna om ett fjärrlån (en bok som är beställd från ett annat bibliotek) måste du kontakta oss.

Reservera

Logga in i bibliotekskatalogen, sök upp det du vill låna och klicka på reservera.
Logga in i bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats