/

Bra mat för barn & ungdomar

Barn behöver bra och näringsrik mat för att de ska kunna växa och utvecklas optimalt. Att ge barn bra matvanor och matglädje är otroligt viktigt och fint.

En förälder handlar med sina barn i grönsaksavdelningen.
Foto: Hanna Maxstad

Ett rikt matliv

Genom att ge barn möjlighet att lära sig tycka om många olika rätter och ge dem positiva attityder till mat ger du barnet grunden för ett rikt matliv. Lär du barnet att uppskatta hälsosam mat är förutsättningarna för god hälsa under resten av livet större.

Mat fullpackad med näring

Barn behöver näring för att växa och utvecklas. Dock äter barn inte lika stora portioner som vuxna. Det betyder att barn behöver näringstät mat, dvs mat som innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat. Man har sett i undersökningar att barn äter för mycket feta, sockerrika men näringsfattiga livsmedel såsom godis, läsk, glass, kakor och snacks. Nästan en fjärdedel av kalorierna kommer från dessa livsmedel. Ska barn kunna få i sig alla näringsämnen kroppen behöver och samtidigt inte öka för mycket i vikt så finns det inte särskilt stor plats för dessa livsmedel.

Barn behöver mat regelbundet

Hela kroppen fungerar bättre om den får mat regelbundet – frukost, lunch, middag och något bra mellanmål däremellan. Genom att dessutom äta varierat skapas de bästa förutsättningarna för att kroppen ska få i sig alla näringsämnen som den behöver.

Smarta och snabba tips!

  • Frukt, grönsaker och bär varje dag. Minst 400 gram per dag vid 4-10 år, och minst 500 gram per dag från 10 år och uppåt.
  • Fisk 2-3 ggr i veckan, både feta och magra sorter. Välj miljömärkt.
  • Fullkorn, öka successivt från 4 års ålder.
  • Växtbaserade fetter är bäst.
  • En halv liter mager mjölk eller berikad vegodryck per dag.

Nyckelhålet – bra även för barn

Att äta mer hälsosamt behöver inte vara så svårt. Titta efter Nyckelhålet när du handlar så hittar du de bättre alternativen i butiken. Med bra matvanor blir du piggare och orkar mer. Nyckelhålet är en smart guide i butiken och det finns på både förpackad och oförpackad mat. Du hittar det till exempel på färska och frysta grönsaker och oljor. Det finns även i mejerihyllan, på bröd, bland flingpaketen och på pålägg. Mat med Nyckelhålet betyder mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett. Vill du veta mer om Nyckelhålet läs mer på Livsmedelsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Engagera barnen

Barn tycker ofta om att få vara delaktiga. Låt de vara med och leta efter Nyckelhålet i brödhyllan eller bland flingorna. Be barnen välja någon frukt eller grönsak som de tycker ser spännande ut. Att barnen dessutom får hjälpa till vid matlagningen eller förberedelserna väcker deras nyfikenhet och matglädje ytterligare.