/

Publicerad:

Ökad smittspridning, nu även i Katrineholm

Efter en lång tid utan någon smitta inom vård- och omsorgsverksamheten har vi nu tre konstaterade fall av covid-19 bland brukare.

- Nu är viktigt att vi alla följer de restriktioner som finns, och att de som kan vaccinera sig gör det. Vi måste alla göra vad vi kan för att minska smittspridningen, säger kommundirektören Sari Eriksson.

Vi har under en tid kunnat se hur smittspridningen av covid-19 ökat i Sverige. Vi i Katrineholm har inte följt den utvecklingen, utan har varit förhållandevis förskonande från smittofall. Nu kan vi dock rapportera om tre fall av covid-19 hos brukare inom vård- och omsorg.

Sari Eriksson tycker att det är beklagligt att vi nu fått in smitta i våra verksamheter, men att det var mer eller mindre väntat om man ser till hur antalet smittade ökat i resten av landet.

- Pandemin är inte över på något vis. Det gäller att vi inte slappnar av, utan istället fortsätter att följa de restriktioner som finns och dessutom ser till att alla som kan vaccinera sig gör det.

En kraftig ökning

I den senaste statistiken som Region Sörmland presenterar syns en kraftig ökning av antalet smittofall i Katrineholm den senaste veckan. Från 11 fall vecka 51 till 130 fall vecka 52. Liknande höjningar av smittotalen går också att se från övriga kommuner i regionen, och på många andra håll i Sverige. Källa: Region Sörmland Länk till annan webbplats.


En bild på ett diagram som visar antalet smittade av Covid-19 i Katrineholm, samma siffror som nämns i texten.

Efter en tid med relativt få antal smittade av covid-19 märks den tydliga ökningen under den sista veckan förra året väldigt tydligt. Källa: Region Sörmland

Vaccinera dig och följ restriktionerna

Det viktigaste du kan göra för att undvika att bli svårt sjuk är att vaccinera dig. Kom också ihåg att genom att bli vaccinerad så minskar risken att du smittar någon annan i din närhet. Vaccinet skyddar alltså inte bara dig, utan även din familj, dina vänner och de du möter i din vardag.

Det är också viktigt att vi alla hjälps åt att följa de aktuella råden och restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. På vår webbsida om aktuell information om corona/covid-19 rapporterar vi varje vecka om smittoläget i kommunen. Där kan du också läsa om smittskyddsåtgärder och restriktioner i Katrineholms kommun.

Har du ännu inte vaccinerat dig så finns det tider tillgängliga att boka, vare sig det gäller din första, andra eller tredje dos. På 1177.se Länk till annan webbplats. kan du läsa om hur du bokar tid för vaccinering.

Tillsammans kan vi stoppa smittspridningen!