/

Publicerad:

 Jenny Wistbacka är den första att ta emot stipendium i Berit English minne

Under Kulturnatten, fredagen den 18 november, delades ett stipendium ut i Berit English minne. Konstnär Jenny Wistbacka var den första att ta emot stipendiet, nominerad av Berit English själv.

Jenny Wistbacka ler stort och håller upp sitt stipendium och en blombukett.

Jenny Wistbacka med sitt stipendium. Foto: Oksana Verkhola

Under Kulturnatten delades det första stipendiet ut till den namngivna stipendiaten, konstnär Jenny Wistbacka. Stipendiet delades ut i Kulturhuset Ängeln av kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg. Med på utdelningen var även Eddy Rask, tidigare gift med bortgångne Berit English.

Jenny Wistbacka ler stort och håller upp sitt stipendium och en blombukett.

Johan Söderberg, Jenny Wistbacka och Eddy Rask. Foto: Oksana Verkhola.

I samband med utdelningen framförde Jenny Wistbacka en specialskriven sång tillsammans med Karin Bergfjord och Charlie Ström. Sången kommer vara med i pjäsen Taxi 15 som ska spelas i Katrineholm i december, som Jenny Wistbacka skapat och som rymmer en hyllning till Berit English.

Karin Bergfjord och Charlie Ström framför en sång under stipendieutdelningen.

En specialskriven sång framfördes under stipendieutdelningen. Foto: Oksana Verkhola.

Om stipendiet

Berit English testamenterade delar av sin kvarlåtenskap till kulturförvaltningen i Katrineholms kommun bestående av fem originalkonstverk av Bengt Lindström, samt en summa pengar för inköp av böcker till bibliotekets bokcirklar.

I testamentet fanns också en avsatt summa pengar att utdela i pris till fyra duktiga konstnärliga personer varav den första stipendiaten var namngiven i testamentet. Stipendiesumman är på 50.000 kronor per person.

Om stipendiaten

Jenny Wistbacka är dramatiker, regissör och dramapedagog, född och uppväxt i Katrineholm. Hon har bland annat varit verksam i Katrineholmsrevyn, DuD, Katrineholms Teaterförening och sin egen Teater Orka. Jenny var också en av de drivande i kampen för byggandet av blackboxen Turbinen i Katrineholm. Jenny har också, tillsammans med Jimmy Holmberg, deltagit i TV4:s program Lego masters Sverige.