/

Publicerad:

MIKA skapade nya möjligheter till egenförsörjning för sina deltagare

Två personer vid ett matbord, en person serverar sambusa och ler
Foto: Stina Järperud

Vi ville att fler skulle nå egenförsörjning. Genom att ta tillvara på kunskaper och erfarenheter från andra kulturer i odling och matlagning och samtidigt erbjuda praktik och språkutbildning skapade vi integration och så mycket mer. Här är resultatet.

Mat och integration i Katrineholm

MIKA och MIKA YB är delar av integrationsprojektet Mat och integration i Katrineholm med stöd av Europeiska socialfonden som genomförts i Katrineholms kommun i samarbete mellan bland annat Viadidakt och service- och teknikförvaltningen. Projektet startade 2018 och hade slutkonferens 20 oktober 2022, på offentliga måltidens dag.

Vad betyder MIKA för deltagaren?

Våra deltagare har gjort en fantastisk resa för att utveckla sitt språk, hittat nya yrkesmöjligheter och chans till egenförsörjning genom MIKA och MIKA YB. En av dem är Alaa från Syrien som nu lyckats förverkliga sin dröm och blivit kock. En annan av dem är Yasem, som nu arbetar med att förbättra vår utemiljö. Har du kanske sett våra insektshotell i Katrineholm? De har Yasem byggt!

Som deltagare i MIKA har projektet inneburit tid för språkstudier, att öva sitt språk och inrikta sig på en bransch eller yrkesbana. Några har varit på besök i våra kök på praktik och bland annat övat sitt språk men också lärt sig mer om livsmedelshygien. Andra deltagare har haft sin praktik i våra förskolor och där fått öva sitt språk och lära sig mer om pedagogik. Framgångsfaktorn i MIKA har varit att anpassa varje spår för varje person - att få varje individ att känna sig sedd och en miljö anpassad för individens behov och möjligheter.

Vad har hänt?

Många av våra deltagare har nått egenförsörjning eller har gått vidare till studier för att förverkliga sina drömmar om en framtid på arbetsmarknaden.

Recept som skapats i projektet

Nu kan du dessutom ta del av deltagarnas fantastiska recept framtagna genom MIKA. Bland annat Sambusa, piroger från Somalia, fyllda med köttfärsfyllning som friteras frasiga, mums! Kika in på vår sida för MIKA för att komma till recepten och läsa mer om projektet. #offentligamaltidensdag

Bilder från offentliga måltidens dag och slutkonferensen

Mingelbild från slutkonferensen.
Foto: Stina Järperud
Mingelmat.
Foto: Stina Järperud
Deltagare i MIKA möter upp Anneli Hedberg och bjuder på mat.
Foto: Stina Järperud. Deltagare i MIKA serverar Anneli Hedberg, service- och tekniknämndens ordförande tabbolueh.
Pierre Jansson, Sara Alexandersson och Per Norén.
Foto: Stina Järperud. På bild syns Pierre Jansson, Sara Alexandersson och Per Norén.
Kerstin Thuresson, Carina Strömsten och Hakim Abdi Barakow
Foto: Stina Järperud. På bild syns Kerstin Thuresson, Carina Strömsten och Hakim Abdi Barakow.