/

Publicerad:

Mycket snö och kraftig blåst väntas

Det väntas mycket snö och kraftig blåst under tisdagen och onsdagen 7-8 mars. Var försiktig om du ger dig ut i trafiken och var beredd på försämrat väderläge. Hela personalstyrkan är redo att börja halkbekämpa och snöröja under natten.

En person cyklar i snöoväder bort från kameran. I bakgrunden syns en rondell och en bensinmack.

Snöröjningen startar under natten i Katrineholm och i våra kransorter. Hela personalstyrkan är redo att bli inkallad och kommer göra allt de kan för att du ska ha en trygg väg fram. Anledningen att vi planerar att starta arbetet först under natten istället för tisdagseftermiddagen är att stora mängder snö väntas med kraftig blåst under tisdagen. Börjar vi för tidigt kommer vi inte hinna ploga om till morgonen onsdag 8 mars.

Orange vädervarning

SMHI har varnat för att ett ordentligt snöoväder kommer in under tisdagseftermiddagen och har gått ut med en varning för stora mängder snö och blåst. Varningen är en orange varning, vilket är mittennivån av varning på deras tregradiga skala.

Skolskjutsar kan påverkas

Beroende på hur mycket det snöar finns en risk att skolskjutsen onsdag morgon blir påverkad. Därför ber vi alla som har barn med skolskjuts att vara beredda på eventuella förseningar eller inställda turer i morgon onsdag den 8 mars.

Information om eventuellt inställda turer kommer det bussbolag som kör på sträckan att stå för. Om ni inte får någon information, kör skolskjutsen som vanligt (förseningar kan dock förekomma).

De elever som inte tar sig in till skolan på grund av att skolskjutsen ställts in kommer inte få ogiltig frånvaro, och kan, i den mån lärare hinner och har möjlighet, få uppgifter att jobba med hemma.

Var försiktig i trafiken

Var försiktig när du ger dig ut i trafiken, oavsett om du går, cyklar eller åker bil eller åker med kollektivtrafiken. Var förberedd på att din resa kan ta längre tid än vanligt. Använd en cykel med dubbdäck om du ska cykla eller ta på dig broddar om du ska promenera. Kom ihåg varma kläder.

Risk för elavbrott och störningar i telefonnätet

På grund av det kraftiga snöovädret kan också elavbrott och störningar i telefon- och mobilnätet förekomma. Var förberedd på att du inte kan laga mat som du tänkt och att du inte kan använda vatten eller spola i toaletten. Plocka gärna fram varma kläder och filtar så du kan värma dig om det blir längre avbrott. Tänk på att du kanske inte kan använda din telefon som vanligt om mobilnätet påverkas, alltså att det inte går att surfa, ringa, sms eller skicka meddelanden.

Det här kan du också göra för att förbereda dig:

  • Häll gärna upp kranvatten på flaskor och förvara i kylen.
  • Fyll hink med vatten som du kan spola i toaletten med.
  • Ladda telefoner och ficklampor.
  • Fundera över vilken mat du har hemma du kan äta som inte behöver tillagas eller kräver vatten.
  • Prata med dina närmaste om vilken tid ni ska ses hemma eller när ni ska höras nästa gång om det inte går att ringa.

Följ väderläget

Håll dig uppdaterad med aktuell väderleksrapport på smhi.se Länk till annan webbplats. och följ Sveriges Radio P4 Sörmlands uppdateringar för trafiken Länk till annan webbplats..

Lokala medieredaktioner ger dig de senaste nyheterna om vädret:

Katrineholms-Kuriren Länk till annan webbplats.

Sveriges Radio P4 Sörmland Länk till annan webbplats.

SVT Nyheter Sörmland Länk till annan webbplats.

Vill du felanmäla vår snöröjning?

Vänta gärna en stund innan du felanmäler - vi undviker så långt det går att snöröja under pågående snöfall för att inte vägen ska bli igensnöad precis efter att vi plogat.

På vår sida om underhåll av gator och vägar kan du läsa mer om hur vi arbetar och vilka gator vi ansvarar för och vilka som är Trafikverkets.