/

Publicerad:

Katrineholms rekordplacering i årets Företagsklimatranking

Idag meddelar Svenskt Näringsliv att Katrineholm har uppnått sin bästa placering någonsin i årets företagsklimatranking. Kommunen har klättrat till imponerande plats 53 av totalt 290 kommuner i landet.

Magnus Runesson och Johan Söderberg gläds åt Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Magnus Runesson och Johan Söderberg gläds åt Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en omfattande undersökning bland företagare runtom i Sverige för att utvärdera företagsklimatet. Resultaten utgör grunden för den prestigefyllda rankingen som offentliggjordes idag.

- Vi har varit väldigt tydliga med att vi behöver underlätta för företagen i vår kommun. Det gäller ju främst de företag som vi redan har i vår kommun, men också för att stärka arbetet med att locka fler att komma hit. Utifrån chocken i början av millenniet då Katrineholm var nere på knä, rankat på plats 284 av 290 kommuner, har vi haft en väldigt tydlig inriktning på att få vårt lokala näringsliv att växa och att också jobba med ett breddat näringsliv i form av flera branscher. Idag har vi en mycket större branschbredd i vårt lokala näringsliv. Det har varit en politisk inriktning, berättar Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef i Katrineholm, betonar vikten av en nära kontakt med näringslivet:

- I Katrineholm har vi en nära kontakt med näringslivet, försöker att alltid vara tillgängliga och lyssna av behov och informera, stötta och underlätta för våra näringslivsaktörer tidigt i processer. Det är en stor fördel att vi har samhällsbyggnadsfrågor och näringsliv samlat under ett paraply vilket gör oss snabbfotade och gör att vi ser helheten.

- ​Katrineholms framgång i årets företagsklimatranking vittnar om kommunens dedikerade arbete för att skapa en välkomnande och stöttande miljö för företagande och näringslivsutveckling. Placeringen är en tydlig indikation på den positiva utvecklingen och stärker Katrineholms position som en attraktiv plats för företag att etablera sig och växa, säger Christer Sundqvist (M) kommunstyrelsens vice ordförande.

Läs Svenskt Näringlivs artikel om Katrineholm. Länk till annan webbplats.

En graf över Katrineholms rankingresultat genom åren.

Om rankingen

Sedan mer än 20 år tillbaka mäter Svenskt Näringsliv företagens upplevelse av företagsklimatet i den kommun som de är verksamma i. Undersökningen skickas till mer än 60 000 företag som svarar på ett tjugotal frågor. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.
Se hela rankingen här. Länk till annan webbplats.

Kontakt